Något om Nobelpriset

På torsdag är det dagen med stort D för många boknördar och litteraturälskare. Me? Not so much, faktiskt. Lite spännande är det klart att det är, och visst har jag flera författare jag så hemskt gärna hade velat sett som pristagare. Jag funderade förra året på varför det väldigt ofta är författare som jag sällan eller aldrig hört talas om som föräras det finaste av de fina.

Är det jag som är dåligt påläst eller väljs det her enkelt författare som är mer eller mindre okända? Det slår mig också att jag känner till många fler av pristagarna om vi går sisådär femtio-hundra år bakåt i tiden, är vår tids nobelpristagare framtida klassiker eller kommer de glömmas bort?

Lyran vill denna veckan i Tematrion självklart veta vilka våra kandidater är. Jag har, nåja kanske en liten susning, men är väldigt osäker på vilka kandidater som är aktuella. För min del tänker jag upprepa några önskningar från tidigare år: för mig får gärna Joyce Carol Oates, Salman Rushdie, Isabel Allende eller Maryse Condé få priset.

Hursomhelst så kommer jag, om tekniken är med mig, direktsända utnämningen via Sveriges Radio här på bloggen. Jag tänker ju inte påstå att jag helt struntar i det.

4 reaktioner på ”Något om Nobelpriset

Kommentera