Några filmfavoriter 2011

Sista dagen på förra året presenterade jag mina bokfavoriter för 2011 och, inspirerad av Bokmilaskogen, tänkte jag nu också skriva en del om vilka filmer som var speciellt bra 2011 – de behöver inte nödvändigtvis ha kommit 2011 men det är året jag såg dem.

Det här är ju faktiskt då och då en film- och musikblogg också.

Årets alla bästa film var för mig Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2. Jag är en Potter- älskare när det kommer till böckerna men egentligen har jag aldrig varit särskilt förtjust i filmerna. Som adaptioner av böckerna tycker jag de är rent av dåliga, de går inte ens att jämföra med sina förlagor. Filmskaparna har ofta missat väldigt mycket och gör ofta en hel del fel men ändå tycker jag om känslan som finns i filmerna – om jag inte jämför med böckerna.

Men även i en jämförelse gillar jag sista filmen. Jag älskar den till och med. Den är storslagen och fantastiskt vackert filmad – en sådan film man bara måste se på bio och som jag knappt ens vågar se på TV:n hemma för att inte förstöra upplevelsen från biosalongen. Mörk, vacker och domedagstung. Se trailern här.

En annan film som var otroligt bra i jämförelse med hur dåliga tidigare filmer i serien varit, var Breaking Dawn del 1. Jag tycker fortfarande Kristen Stewart är en bedrövlig skådespelerska men resten av filmen var bra. Jag har skrivit mer om den här. Se trailern här.

Årets roligaste film – som också passar in i kategorin Tänkvärda filmer – är i mitt tycke Easy A. Fantastiskt duktiga Emma Stone spelar huvudrollen i en film som verkligen går hårt åt och ironiserar omkring att killar som ligger runt kallas hingstar och tjejer som gör detsamma kallas madrasser – eller stöts ut ur samhället. Läs mer här och se trailern här.

En annan riktig rolig film är den svarta komedin Burke & Hare med Andy Serkis och Simon Pegg – den senare är också med i zombieparodin/komedin Shaun of the Dead som är överraskande rolig.

En av årets äckligaste filmer jag såg var The Ward, regisserad av ingen mindre än John Carpenter, och även Insidious passar bra i den kategorin.

Vad tyckte du var bäst i filmåret 2011?

10 reaktioner på ”Några filmfavoriter 2011

 1. Det jag inte gillar med HP-filmerna är att actionscenerna och specialeffekterna alltid får företräde, vilket gör att karaktärerna får stå lite i skymundan. T.ex. Ron, som är en av mina favoritkaraktärer i böcker, blir väldigt anonym i filmerna. Även Dumbledore känns som en helt annan person i filmerna – i böckerna är han mer lustigkurre (typ som Merlin i Disneys Svärdet i stenen). Men jag håller med dig om att sista filmen var väldigt bra – jag gillade också mörkret (plus Ron och Hermione). ^^

  Jag har fortfarande inte sett senaste Twilight-filmen, men det får bli snart eftersom många säger att den är snäppet bättre än tvåan och trean. =)

  Haha, jag såg förresten Easy A-trailern och den verkar ju störtkul. Den måste hyras nästa gång. Jag hade ingen aning om att den var ironiskt lagd. 😀

  Och Burk & Hare är en film som jag totalt har missat! Den ser också urbra ut. Gollum-abstinensen gör sig påmind. ^^

  1. Oh ja, det håller jag med om! Det gillade jag inte i första DH-filmen, att actionscenerna var så himla utdragna. Det är synd att det ska vara på bekostnad av handlingen eller karaktärerna – den enda filmen där Ron på riktigt får komma till sin rätt är väl annars andra filmen. Jag älskar hans minspel när de är i spindelnästet, så otroligt bra skådespeleri 🙂

   Burke & Hare är galet rolig!

 2. Äntligen någon som tycker som jag gällande Kristen Stewart, hon är så vansinnigt dålig skådespelerska att man nästan faller i koma när man ser en film med henne i. Hon har samma minspel oavsett vilken roll hon spelar dvs bita sig i läppen och se skitnödig ut. Nu tycker jag inte att Robert Pattinson är så värst bra på att spela, men han är bra mycket bättre än vad hon är. Och, han gör Edward så som Edward är i boken, hon gör Bella till en helt annan person – en dryg och humorbefriad tjej, vilket jag inte alls tolkar Bella som i boken. Heh, nu kom lite aggressioner ut kände jag 🙂

  1. Eller hur! Förstår inte hur en människa – och en skådespelerska, no less! – kan ha ett så entydigt ansiktsuttryck. Håller med dig om att Pattinson gör en helt okej Edward även om det inte är något Oscarsskådespeleri direkt. De bästa skådespelarna i Twilight-filmerna tycker jag egentligen är birollerna, de har lyckats riktigt bra med Cullen-familjen och Bellas mänskliga kompisar.

 3. Äntligen någon som tycker som jag gällande Kristen Stewart, hon är så vansinnigt dålig skådespelerska att man nästan faller i koma när man ser en film med henne i. Hon har samma minspel oavsett vilken roll hon spelar dvs bita sig i läppen och se skitnödig ut. Nu tycker jag inte att Robert Pattinson är så värst bra på att spela, men han är bra mycket bättre än vad hon är. Och, han gör Edward så som Edward är i boken, hon gör Bella till en helt annan person – en dryg och humorbefriad tjej, vilket jag inte alls tolkar Bella som i boken. Heh, nu kom lite aggressioner ut kände jag 🙂

  1. Eller hur! Förstår inte hur en människa – och en skådespelerska, no less! – kan ha ett så entydigt ansiktsuttryck. Håller med dig om att Pattinson gör en helt okej Edward även om det inte är något Oscarsskådespeleri direkt. De bästa skådespelarna i Twilight-filmerna tycker jag egentligen är birollerna, de har lyckats riktigt bra med Cullen-familjen och Bellas mänskliga kompisar.

Kommentera