Några fler fina bilderböcker från 2020

2020 var ett fint år för bilderboksutgivningen. Jag kunde inte välja ut bara tio favoriter, så det blev femton. Allra mest kanske jag tyckte om Vinterkväll av Ann-Helén Laestadius och Jessika Berglund, så atmosfärisk och härlig! Vinterns alla isblå och solnedgångsröda färger skildrar också Matilda Ruta i Ninna och dumma mamma, en fin bok om svårigheterna nuet ibland kan bära med sig. Mycket tyckte jag också om Naturen av Emma Adbåge och Mitt bottenliv av Linda Bondestam, två böcker som på barnets nivå skildrar människans blindhet inför klimatkrisen, hur vi förstör naturen och med det vårt eget liv. En sista bok där naturen, och skogen, spelar stor roll är Titta Rödluvan av Barbro Lindgren, en omarbetning av Rödluvan- sagan på Barbro Lindgrens typiska pekboksspråk. Skogen är John Bauerskt- mörk och farlig, sagan bibehålls underbart grotesk, fast för de allra minsta.

Om naturen var något av ett tema i bilderboksutgivningen 2020, var det också mycket känslor. Illustratören Henrik Jonsson, känd för flera grafiska romaner och PAX-böckerna, bilderboksdebuterade med den fina De kommer om natten, en bok om mod och rädsla. Något som även Fideli Sundqvist berättar om i Hopptornet, finstämt och vackert av ännu en bilderboksdebutant. Känslorna kan ofta vara stora och svåra fast man är så liten, det är något som Lotta Olsson och Emma Adbåge berättar så fint om i Ledsen. Men när gråten kommit ut känns det oftast bättre. Riktigt så enkelt är det inte i Anna Höglunds Barnet som inte kunde blunda men visst finns det ändå hopp, även om det är så tungt och svårt att jag är osäker på om det egentligen är för barn.

Tryggare känns det i Ligg still, en fin bok om vardagens familjedrama, underbart inkluderande. Härligt är det också att möta Olle och Bolle igen, den här gången driver de mamma till vansinne på museum. Två andra författare som ligger mig nära om hjärtat och som gav ut fina böcker 2020 var Lena Sjöberg med Nattvisa och Maria Nilsson Thore med En egen flockEn ny favorit, däremot, var Ebba Forslinds härliga och fina Jag vill ha en lyftkranfantasifull och inkluderande. Sist men inte minst, Augustnominerade Billie, korven och havet som är en fin läsupplevelse.

Kommentera