När man skjuter arbetare…

Hilma blir rättrådigt och gudfruktigt uppfostrad i den lilla byn Lövberga i Jämtland. Inte skulle hon få för sig att lämna sin man som hon lovat att lyda i nöd och lust, inför Gud och församlingen. Inte ens när det visar sig att han är manodepressiv och våldtar henne brutalt på bröllopsnatten. Hans familj visste om den, Sjukdomen som den kallas, men en liten torparflicka är ju lätt att offra.

9789100138059_200_nar-man-skjuter-arbetare_e-bokNär man skjuter arbetare är både en riktigt tung roman och en fantastiskt berättad historia. Kerstin Thorvalls språk förtrollade mig med en gång, sög in mig i historien och gjorde mig stundtals gråtfärdig av alla orättvisor. Hilma är fast som i ett nät där många trådar drar; gudfruktigheten och skammen förbjuder henne att lämna sin man men hon kan inte stävja den alltmer molande harmen mot svärföräldrarna som inte berättade om Sjukdomen, hon försöker hålla Sjukdomen hemlig för sina föräldrar och när hon blir med barn oroar hon sig ännu mer – för Sjukdomen ses som ärftlig.

Utanför Hilma finns arbetarsverige, klyftorna som speglas i hennes egen familj. Hon, en enkel skoghuggardotter, han en bildad läroverksadjunkt från en prästfamilj som nästan svärmiskt engegerar sig i arbetarnas sak och ser Hilma som en bild av detta – en ros från Norrlands djupa skogar. Men vart tog Hilma egentligen vägen i allt detta? Vad blev det av hennes småskolelärarinneexamen? När all energi går till den sjuke maken Sigfrid och barnet Signe som är så oroligt – vad blev det av henne själv?

Hilma får i första boken skjuta undan sin examen och placerar sin oro i det tunga arbetet; städningen hemma blir ett egenformat straff, att se efter och skydda dottern blir ett livsmål. Det passar sig inte att gnälla och Hilma ter sig som nästan övermodigt stark, samtidigt som det finns stunder när hon sjunker ihop på stolen i hallen och världen verkar lägga sig på hennes axlar. Hon står ut. Hanterar makens sjukdom så gott det går, finner lugn de tider han är inlagd på sinnessjukhus och fruktar symptomen på att sjukdomen ska bryta ut igen.

9789100563387 9789100138226_200_fransignetillalberte-karleksfullt-och-fortvivlat-en-spegelroman_e-bok

När man skjuter arbetare följs av I skuggan av oron och Från Signe till Alberte. Den senare är Signes berättelse och är i mycket större mån en roman om frigörelse – även Signe är stark, men på ett annat sätt än Hilma. Alla tre romanerna är fantastiska läsupplevelser, både om människoöden och om ett Sverige speglat av motsättningar, av dödsskjutningar mot arbetare och en växande nazism. Kanske framförallt är det en historia om hur kvinnans lott var att lyda och foga sig, att föda barn och arbeta i hemmet. Att finna sig.

Läs också om böckerna hon Bokblomma, Bokmania, Camillas boklåda och BokDjungeln.

2 reaktioner på ”När man skjuter arbetare…

  1. Det här är verkligen mina favoritböcker! Kanske ska man till och med våga sig på en omläsning snart. Är särskilt sugen på att läsa om Från Signe till Alberte, för sedan senast har jag faktiskt läst Alberte-böckerna också.

    1. Det gör du nog rätt i, själv kommer jag säkert också läsa om dem minst en gång i livet! Har inte läst Alberte- böckerna än men tänkte göra det snart!

Kommentera