När vinden exploderar mot min hud – dagbok från Damaskus

Suzanne Ibrahim är journalist, poet och fristadsförfattare i Sverige. När vinden exploderar mot min hud är hennes debutroman.

Det är i Damaskus Suzanne befinner sig när kriget bryter ut. Hit har hon flyttat för att följa sina drömmar, men får dem kullkastade av kriget som närmar sig allt mer. Det sker inte över en natt. Oron sipprar in, mer och mer, sms som innehåller ord som ”frihet” och ”revolution” lämnar inte mobilen, och en dag kan Suzanne inte återvända hem.

När vinden exploderar mot min hud är inte en roman om att vara på flykt, snarare om det som händer innan. Hur krig sakta men säkert rycker undan marken du står på, ditt hemlands trygghet och allt du kände till. Att Suzanne är både poet och journalist skapar ett särskilt tilltal, vackert och bildrikt men också redogörande och detaljerat.

Jag lyssnade på Suzanne Ibrahims roman, en fin inläsning men kanske något kall och rak i tonen. När vinden exploderar mot min hud är stark och mycket läsvärd, en blick in i något som är svårt att förstå utan att ha upplevt det – och därför desto viktigare att läsa.

Teg Publishing, 2019.

Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Kommentera