Natt till den fjärde november – Karin Fossum

Natt till fjärde november är en berättelse om sjuttonåriga Jonna som försvinner och om hennes föräldrar Jon och Magnhild som har svårt att acceptera och gå vidare och ställer sig hela tiden frågorna om varför, hur, och om. Problemet är att de inte ställer frågor till varandra utan till sig själva och glider längre och längre ifrån varandra.

Jag har nyss läst De galnas hus av Karin Fossum och även om Natt till fjärde november också är en laddad bok så berörde den mig inte alls lika mycket. Det var ingen spänning och ingen utredning om vad som hade hänt, och de trådar jag tyckte kändes intressanta försvann mest i ingenting. Visst är det ett sorgligt drama som innehåller väl beskrivna och levande karaktärer men det känns hela tiden som att något fattas för att jag verkligen ska ta till mig berättelsen.

Jag är inte heller helt säker på vad jag ska tycka om slutet, det lämnas nästan för öppet och ställer för många frågor utan att ge svar på någon alls. Det är på många sätt en rörande historia men, helt enkelt, inte alls tillräcklig på för många vis.

Kommentera