New York ur en bokmals synvinkel

Att ha med sig en bokmal på resan betyder att det oundvikligen blir en hel del bokrelaterade utflykter. Sånt får man ta. Speciellt när man drar med sig bokmalen ifråga på en hockeymatch där hon desperat försöker hålla reda på vilka som har pucken och vad hockey-offside egentligen betyder (helt ärligt, är inte fotboll en både enklare och roligare sport?)

Således. Bokäventyr följer.

Den första bokutflykten blev The New York Public Library. Min kärlek ville väl mest dit för att biblioteket figurerar i Ghostbusters och jag för att… ja, har påven hatt, liksom? Är det förresten inte så här varje bibliotek borde se ut?

Att sitta och läsa i en park i New York får man inte missa, speciellt inte när solen skiner och det säkert är 15 grader varmt. Här i Damrosch Park nära Lincoln Center.

Sist men inte minst besökte vi två underbara bokaffärer på min födelsedag (såklart), Barnes&Noble och Strand Bookstore (tack Jessica för tipset!). Den första hade fyra våningar med böcker och den andra skyltade med ”18 miles of books”, en inte så stor affär men med bokhyllor inklämda i varenda vrå. Underbart! Barnes&Noble hade dessutom en mycket tjusig framsida. Två böcker (eller fyra, beroende på hur man räknar) fick följa med mig hem. Jag ville köpa böcker med New York-anknytning och det blev Truman Capotes Breakfast at Tiffany’s och Paul Austers New York-trilogi i en samlingsvolym. Jag är mycket nöjd!

(P.S. Den rödhåriga blekfisen på bilden är jag. Även fast det inte syns, så blev vi rejält solbrända i vårsolen och det säger en hel del om frånvaron av sol i det kära Östersund just nu.)

Slutligen måste jag berätta vad vi mer gjorde på min födelsedag, även om musiknörden i mig nu får ta över boknörden.

Vi åt middag på Hard Rock Cafe och den här lilla hårdrocksälskande bokmalen var verkligen överförtjust! Både i maten och omgivningen, kan sägas. Som allting i New York var det stort – jättestort! Och väldigt häftigt.

Det enda jag egentligen grämer mig över att jag missade i litteraturväg var att jag gärna hade velat se huset där Mark Twain bodde. Men när vi sprungit lite fram och tillbaka längs början av Fifth Avenue och fortfarande inte hittade så gav vi upp. Det var sent och vi var trötta så Mark Twain får vänta till nästa resa.

24 reaktioner på ”New York ur en bokmals synvinkel

 1. Så underbara bokutflykter! Jag blir sugen på den stora staden… Håller med dig helt att fotboll är en sport, hockey eller puckey är inte heller min favvo.

 2. oohh, då typ den enda sporten jag gillar är hockey är jag till och med lite avis på dig där! 😉 även om avundjukan mest håller sig till att du har fått vara i New York, och det har inte jag fått… sjukt coola ställen du varit på! 😀

  1. Ja, jag antar i och för sig att det är roligare att kolla på NHL-hockey live än hockey i Sverige live så jag ska väl inte klaga alltför mycket… 😉 New York borde du absolut åka till någon gång, det är verkligen sjukt coolt! 🙂

 3. Dör, dör, döööör! Vill så tillbaka nu! Älskade NY Public Library. Såg du nalle Puh? Och Dickens katts tass som han gjort brevsprätt av? (el hur det nu var, minns inte det där exakt.:)

  1. Jag vill med tillbaka, redan 😀 Nä, det såg jag faktiskt inte. Gick mest omkring i en stjärnögd dimma 😉

 4. ÅÅÅÅÅÅH vill också dit (till alla bokrelaterade ställen du hade med i detta inlägg): Hade nästan kunnat döda för att få gå in på NY public library och Barnes & Noble. Nästan!
  Ser ut som du har haft det helt fantastiskt 😀

 5. ÅÅÅÅÅÅH vill också dit (till alla bokrelaterade ställen du hade med i detta inlägg): Hade nästan kunnat döda för att få gå in på NY public library och Barnes & Noble. Nästan!
  Ser ut som du har haft det helt fantastiskt 😀

Kommentera