Ny vecka – ny tematrio!

Veckans tematrio hos Lyran handlar i Fars Dags fotspår om fäder, och Lyran vill ha tre böcker som på något sätt handlar om pappor.

1. The Gravedigger’s Daughter av Joyce Carol Oates har förvisso ingen pappa som huvudperson men merparten av boken handlar om Rebeccas relation till sin pappa och om hennes egen sons relation till sin pappa, Rebeccas make. Även om Rebeccas pappa dör relativt tidigt i boken, den handlar främst om hennes liv efter barndomen, så är hela hennes livshistoria färgad av fadern och händelser i barndomen dyker upp om och om igen. Även titeln antyder på vilken stor roll fadern spelar i Rebbecas liv.

2. Historikern av Elizabeth Kostova handlar också om en dotter, men inte en som gör upp med sin far som i ovanstående bok utan om en som följer i sin döde fars fotspår. Jag älskade den här boken när jag läste den – den handlar ju delvis om vampyrer – och den är också bladvändar-spännande och mycket intressant. Förutom att leta vampyrer får också hjältinnan i berättelsen veta en hel del om sin döde far hon inte vetat tidigare, och till viss del omvärdera sin bild av denne. Spännande, stark, fängslande och mycket, mycket bra bok!

3. Jag avslutar så med en klassiker, Pappa Goriot av Honoré de Balzac som jag läste för första gången när jag pluggade litteratur i Växjö. Tyvärr hade vi då ett frenetiskt tempo och rena bokhögar som skulle läsas ut varje vecka, dessutom läste jag den här veckan innan vi hade en salstenta på litteraturen från antiken och fram till renässansen, inte det bästa upplägget för att verkligen ge sig in i en bok. Jag skulle gärna läsa om den när jag har lite mer tid för figuererna fascinerade mig även om jag inte hade tid och ork för en djuplodande tolkning. Det är också fint tecknade Paris- miljöer och Pappa Goriot själv är en tragisk och bortglömd figur som man kan ägna många sidor åt att fundera över.

Kommentera