Nytt av John Ajvide Lindqvist i januari

I januari ges Låt de gamla drömmarna dö ut, en ny novellsamling av John Ajvide Lindqvist som förutom noveller och texter även ska innehålla en nyskriven epilog till Låt den rätte komma in.

Jag vet inte om jag mest är överlycklig eller mest skeptisk. Inte till noveller och texter av Lindqvist, för även om Pappersväggar som också den är en novellsamling inte är min favoritbok, så är den i alla fall en riktigt bra bok. Men jag vet inte hur en epilog till Låt den rätte komma in skulle se ut, dessutom en som är nyskriven och alltså inte skrevs samtidigt som boken. I regel brukar sådana försök till fortsättning antingen bara rinna ut i sanden eller bli katastrofalt dåligt.

Men kanske John Ajvide Lindqvist är undantaget som bekräftar regeln? Man kan ju alltid hoppas, för jag var ännu mer skeptisk inför epilogen till Hanteringen av odöda, som finns just i Pappersväggar, men den visade sig inte vara ett magplask som jag trodde utan en väldigt fin avslutning på en väldigt bra bok. Jag undrar hur denna epilogen kommer se ut, speciellt eftersom en vän till mig hade en väldigt trolig idé till hur en avslutning skulle kunna se ut, för ganska länge sedan. Jag har aldrig riktigt kunna sluta tänka på den idén, faktiskt.

Att Låt de gamla drömmarna dö ut ska förhandsbokas och beställas lagom till utgivningsdatum är i alla fall klart, hur det sedan blir får vi läsa och se. Vad tycker du om uppföljare/fristående epiloger?

 

0 reaktioner på ”Nytt av John Ajvide Lindqvist i januari

  1. Jag gillar att läsa epiloger, även om de inte alltid blir så bra och kanske framförallt ”förstör” hur man själv fantiserat om avslutningen. Men jag tycker det är kul att läsa författarens fortsättning, skriven en tid efter han/hon skrev boken. Då har förf. fått ett annat förhållningssätt till och kanske perspektiv på boken. Det är spännande tycker jag. Jag gillade epilogen till Hantering av odöda. Vad kul att han kommer ut med en ny novellsamling, Pappersväggar var riktigt bra. Tack för tipset!

    1. Jag har alltid varit mest skeptisk till epiloger själv, men det är klart att om man ser det på det viset så blir det ju lite roligare att se fram emot!

  2. Jag är bara glad och lycklig över nytt material från en av mina favoritförfattare! Har nyss läst om Låt den rätte komma in, och återigen konstaterat vilken bra bok det är hoppas på att den nya novellsamlingen håller måttet 🙂 Pappersväggar var en ganska ojämn samling berättelser enligt mig, men överlag bra.

    1. Låt den rätte komma in är verkligen fantastisk! Jag håller med dig om Pappersväggar också, den är ojämn men bra. Vissa noveller är ju verkligen hur bra som helst.

  3. Har just läst ut ”hanteringen…” och ska nu börja på ”Pappersväggar”…återkommer med åsikt senare…

Kommentera