Och bergen svarade – Khaled Hosseini

I Och bergen svarade ekar syskonkärlek, förlåtelse och avstånd jämte en bit av Afghanistans historia. Det är fin läsning.

Och bergen svarade är Khaled Hosseinis tredje roman, efter Flyga Drake och Tusen strålande solar. Jag har lyssnat på alla, de är fint inlästa och passar oerhört bra som ljudböcker – fina berättelser som är enkla att sjunka ned i under en promenad eller ett träningspass. Och bergen svarade fastnade inte lika mycket hos mig som de två tidigare böckerna av Hosseini, jag tappade bort mig då och då bland namn och släktband. Kanske är det mitt eget fel snarare än bokens, jag började lyssna på den i januari och gav den en hel månads uppehåll när jag knappt läste några böcker överhuvudtaget.

Resten av boken lyssnade jag på under några dagar. Även om historien ibland var ganska spretig var det ändå lätt att få känslor för Hosseinis karaktär, särskilt för Pari. Pari, som föddes i den fattiga lilla byn Shadbagh i Afghanistan och som blir såld som extra dotter till ett rikt par i Kabul när hon är fyra år, för att pappan inte längre kan försörja sin växande familj. Boken berättar om Pari och hennes brors saknad efter varandra, och om de någonsin får mötas igen, och om många andra syskon och kusiner som alla har något band till Afghanistan. Det är nästan som en novellsamling ibland.

Och bergen svarade är inte min favoritbok av Hosseini, men väl värd att lyssna på.

Du hittar boken bland annat på Bokus och Adlibris.

Fler som läst: Boklysten, Litteraturmagazinet, Lottens bokblogg, Fru E:s böcker, Bokhyllan, hyllan, Carolina läser, Bokgalleriet, Bokblomma, Romeo and juliet, Hellre barfota än boklös.

Kommentera