Ska vi byta grejer?

Vi har hemskt mycket grejer, de flesta av oss. Och när vi nu ändå har det, varför inte dela med oss? Årets bok från Naturskyddsföreningen heter Ägodela och är en bok om att ”köpa mindre och få tillgång till mer”. Den har en fin retrolook och är uppdelad i kapitel om att samåka, byta prylar, soffsurfning, kläder och en hel del andra intressanta saker.

IMG_6178

Att gno runt på loppisar har jag älskat att göra i ganska många år men det här med att helt frankt byta grejer med varandra var ganska nytt för mig fram tills att en kompis drog med mig på klädbytardag för några år sedan. För er som inte varit på ett klädbyte – många lokala grenar av Naturskyddsföreningen ordnar dem i städer – så får en lämna in till exempel tio plagg och ta med sig tio plagg därifrån. Ibland hittar en mycket, ibland ingenting och överskottet brukar gå till exempelvis Röda Korset. Jag älskar kläder, men att ständigt och jämt köpa nytt är inte hållbart och det är den enkla sanningen.

Vi människor samlar på oss enormt mycket saker. Saker vi behöver, för all del, men också en hel del saker vi inte behöver. Det dröjde inte länge efter mitt första klädbyte innan jag insåg att det fanns bytesgrupper på facebook och sen dess har jag inte bara bytt kläder utan också böcker och filmer, sålt prylar, köpt begagnade prylar och rent allmänt gjort mig av med mycket saker som jag faktiskt aldrig använde, men som förhoppningsvis kommer till nytta någon annanstans. Bland de finaste sätten att ägodela tycker jag är att skriva en liten hälsning i en bok som en läst och gillat men inte behöver behålla, lägga den på en parkbänk och låta den gå vidare till någon annan som kanske också kommer älska den. En annan fin sak är, om du tycker att du inte behöver fler saker när du fyller år men har vänner och familj som ändå vill ge dig något – skriv en önskelista med föreningar för en god sak (kvinnojourer, UNHCR….) och säg att de gärna får lägga en slant i ditt namn.

Jag har inte lusläst Ägodela, jag har mest bläddrat i den men egentligen kanske det räcker. Bläddra, läsa ett kapitel här och där. Utan att ha läst boken i sin helhet saknar jag ändå ett glesbygdsperspektiv, mycket handlar om staden även om det i korthet blickas ut mot skogen och byar som samåker. Det hade också varit fint med en lista på Naturskyddsföreningens lokalavdelningar för klädbytardagar är ett bra ställe att börja.

Men det behöver inte sluta där. Jag äger ett vattenpass och jag har en vän som äger en slagborrmaskin – när någon av oss ska skruva upp en hylla brukar vi låna av varandra. Ganska snart ska vi också samla ihop några kompisar och ha en egen bytardag – för visst har vi alla kläder, smink, prylar som bara ligger där?

Jag är inte perfekt. Det är väl kanske ingen. Jag handlar fortfarande nya kläder, i perioder ofta, i perioder nästan inga alls. Den senaste tiden har det varit oftare än sällan och därför tänkte jag, med inspiration från Ägodela, utmana mig själv att inte köpa några nya prylar alls under fyra månader – fram till juni. Med ”prylar” menar jag kläder, saker, böcker, musik, film och så vidare. Efter ett tag brukar jag upptäcka att det är ganska skönt att inte köpa saker.

Hur jag fick tag på den här boken? På biblioteket, såklart.

4 reaktioner på ”Ska vi byta grejer?

  1. Jag kommer nog också låna den här boken. Hos mig pågår ett ständigt projekt som går ut på att rensa och organisera.. Jag älskar prylar och har minnen till ungefär allt och kan av nostalgiska skäl sällan göra mig av med grejer. 😮 Samtidigt blir prylarna aldrig färre.. Jag har verkligen reflekterat mycket över konsumtion och prylar. Tänkte försöka att köpa minimalt med grejer i år. Hittills har det gått bra.

    1. Hos mig också! Jag röjer och rensar och organiserar och ändå blir det saker kvar.. Fast som bibliotekarie ser jag ju det här med att organisera som ett stort nöje 🙂 Håller dock med om att det nostalgiska spelar en stor roll, vissa grejer skulle jag aldrig kunna göra mig av med.

Kommentera