Om en bok och en film, och om förödande (o)lycka

Många är åsikterna om The Great GatsbyEn av de största amerikanska romanerna, utsökt skriven, fattigt berättad och enkelspårig är bara några av de jag har hört.

Själv blev jag oerhört fascinerad av berättelsen när jag läste den. Den stora 014062323Xamerikanska drömmen om kärlek och rikedom, den praktfulla fasad som ofta gömmer något mycket vedervärdigare och den oskrivna linje som i dåtidens USA skiljde underklassen från överklassen, var alla saker jag tyckte porträtterades med en enkelhetens briljans och en lågmäldhet som på något sätt förstärkte både kärleken och hatet.

Lika galet som det då kanske verkar att låta storfyrverkeristen Baz Luhrmann filmatisera, lika uppåt väggarna är det att föreställa sig ett soundtrack bestående av klassisk jazz kombinerad med modern R&B och hiphop, producerat och packeterat av Jay-Z och Beyoncé.

MV5BMTkxNTk1ODcxNl5BMl5BanBnXkFtZTcwMDI1OTMzOQ@@._V1_SX214_Men det fungerar. Istället för, som så många tycker, en överdriven bakelse blir den nya versionen av The Great Gatsby för mig ett mångsidigt fyrverkeri som alldeles perfekt fångar det jag tyckte allra mest om med boken: en strålglansskimrande dekadens som har ett så ruttet innanmäte att det börjar lukta död och bitterhet redan under förtexterna.

Jag älskar böcker. Jag älskar musik. Jag älskar film. Och jag älskar när bok, film och musik får stråla samman och bilda sin alldeles egna entitet, när bildspråket får sin näring av berättelsen den berättar och när musiken bär fram historien lika mycket som orden.

Överdrivet? Ja, kanske. Men är inte det själva poängen? Jay Gatsbys överdrivna gester för att försöka få tillbaka sin ungdomskärlek är visserligen inte lika explosivt beskrivna i Fitzgeralds stillsamma berättelse som i Luhrmanns fyrverkeripjäs till film – men de är ändå desamma. Jag förstår kritiken mot filmen och jag förstår att så många ogillar den. Men för mig var den en fantastisk tolkning av en fantastisk bok. Bara väldigt annorlunda.

6 reaktioner på ”Om en bok och en film, och om förödande (o)lycka

  1. Jag har varken hunnit läsa boken eller se filmen. Någon gång i framtiden, som jag brukar säga…

  2. Jag har inte läst boken, men älskade filmen. Blev nyfiken på att läsa boken efter jag sett filmen, det är sällan det händer. 🙂

    1. Kul! Har mest läst negativa åsikter om filmen innan (mer eller mindre). Jag älskade den också! Boken är väldigt annorlunda, mycket mer lågmäld som sagt men väldigt bra!

  3. Härligt! Jag var själv inte helt förtjust i filmen, men kan samtidigt förstå att man upplever den som du:-) Läste boken för länge sedan och har bara ett svagt minne av att jag tyckte den var OK, men inte himlastormande. Kanske det hänger ihop…

Kommentera