Om ett dåvarande utanförskap och ett hat som existerar idag

17834753Makalösa kvinnor är en bok om kvinnor som gått andra vägar än de på förhand utstakade. Om kvinnor som genom historien klätt sig som män för att få en bättre plats i det samhälle de levde i, levt med andra kvinnor i en tid när det inte tilläts och på andra sätt varit normbrytande.

Egentligen kanske Makalösa kvinnor inte har särskilt många gemensamma beröringspunkter med Maria Svelands Hatet. Eller? De handlar trots allt om kvinnor från olika århundraden.

Men det hemska är att den faktiskt har det. Hatet tar också upp enskilda kvinnor, kvinnor som brutit mot en hatet-en-bok-om-antifeminismrådande norm och därför fått utstå inte bara samhällets spe utan också samhällets hat. Det märkliga är att hatet är så mycket tydligare i Maria Svelands nutidsskildring än Eva Borgströms dåtidsskildring – ja, kvinnorna då blev straffade enligt gällande regler men den massiva hatkampanj som bara väller ur Svelands bok är mycket svårare att värja sig mot. Kanske beror det på att jag är uppväxt i just den världen, jag också, kanske beror det på att jag ser detta hat i så mycket av det jag idag läser och ser.

Kanske är det för att kvinnorna i Svelands bok inte bryter mot lagar, utan mot patriarkala strukturer. Kanske är det för att de hotar samma patriarkala normer på ett sätt som för hundra år sedan förmodligen sågs som skrattretande omöjligt. Det blir så tydligt i Svelands bok att hatet riktar sig mot kvinnor, inte det kvinnor gör utan mot kvinnorna som gör det – starkt symboliserat av Turteaterns uppsättning av SCUM- manifestet där den kvinnliga producenten och den kvinnliga skådespelerskan fick ta emot massiva mängder hatmail och andra hot medan den manliga regissören inte fick ett enda.

Kanske beror det också på att Svelands bok är så personlig, hon är en av de som fått utstå allt det här hatet och det är också en bok som är skickligt skriven: egna erfarenheter varvat med andra fall och fakta. Det är granskande, engagerande och oerhört skrämmande.

Jag läste båda de här böckerna i somras men har haft svårt att säga något konstruktivt om dem då båda berörde mig så mycket. Det är egentligen väldigt olika sorters böcker och medan Hatet lämnade mig i djup förtvivlan så var Makalösa kvinnor istället ganska uppmuntrande – nog för att kvinnorna i den världen ansågs mindre värda än män men fokuset är ändå på de kvinnor som vågat, som brutit normen och lyckats med något annorlunda. Hatet handlar också om kvinnor som bryter normer men där följderna på något sätt känns mycket värre, idag i det samhälle som så många kallar jämställt. Jag skulle vilja ge Hatet att läsa till just dem. Till alla andra kvinnor därute, och till alla andra män. Inte för att alla gör som hatarna i Svelands bok gör, utan för att ingen borde göra det. För att feminismen behövs så mycket idag, fortfarande, flera hundra år efter händelserna i Eva Borgströms Makalösa kvinnor.

Idag kommer Hatet ut i pocket. Läs gärna båda de här böckerna, men läs speciellt den.

4 reaktioner på ”Om ett dåvarande utanförskap och ett hat som existerar idag

  1. Jag googlade runt lite för att få se vad ”Hatet” egentligen handlar om, men ändå har jag inte fått veta så mycket. Så jag skriver bara så här lite allmänt: Men det är svårt att tro att det ska finnas förtryck mot kvinnor i dagens Sverige (utom tyvärr bland invandrare från Mellanöstern och Afrika). Jag har i alla fall aldrig upplevt sådant. Men jag kanske bara har haft riktigt tur? Men jag är mer konservativ i sådana frågor än vad många andra i min ålder är. Så kan det kanske vara så att jag inte tänker på saker, som skulle reta gallfeber på andra? Jag vet inte riktigt, men hat och hot är ju aldrig okej. Det är dock intressant att medan vissa höjer den här boken till skyarna, så är ju andra mer tveksamma…

    1. Hatet är en bok där Maria Sveland berättar om alla hat och hot hon fått utstå under ett år, varvat med fakta från den feministiska kampen, klipp från internetforum fulla med hat och hot från antifeminister och rättsfall på rättsfall som visar på att det finns ett patriarkalt förtryck i Sverige också. Det är svårt att sammanfatta hela boken men jag rekommenderar dig verkligen att läsa den, inte minst för att kanske få en mer vid bild av hur det ser ut för kvinnor som står på de feministiska barrikaderna idag, i Sverige. För även om jag verkligen vill framhäva att feminism och förtryck mot kvinnor i dagens Sverige är betydligt mer än en fråga på individnivå och därför inte handlar enbart om ens egna upplevelser, så om vi ändå ska göra det till en fråga på individnivå så får självklart kvinnor som framhäver sin feminism i media utstå ett förtryckt som kanske är betydligt mer bokstavligt än ”vanliga” kvinnor får utstå. Samtidigt är det inte så att det är något bara de får utstå, utan något som avspeglar sig i hela vårt samhälle inklusive oss. Den här boken är ett exempel på det.

      Många av kvinnorna i Svelands bok som blivit hotade blir inte mordhotade, utan hotade med våldtäkt. Vårt samhälle är ett samhälle där kvinnor förtrycks med hotet om våldtäkt, där vi säger till unga flickor att inte dricka på fester, inte klä sig utmanande och inte gå hem själva – men inte säger till unga pojkar att inte våldta. Ett samhälle som varje dag objektifierar kvinnor i media. Ett samhälle där kvinnor som tar plats blir uthängda och hotade.

      Jag undrar också varför du tror att förtryck i Sverige bara skulle finnas bland invandrare från Mellanöstern och Afrika? Vad baserar du det på? Baserat på det jag läst om feminism och förtryck idag i Sverige så ser jag det som en ganska tråkig fördom. Jag rekommenderar verkligen den här boken till dig, eller bland andra ”Flickan och skulden” och ”En riktig våldtäktsman” av Katarina Wennstam, eller bloggar som: http://www.politism.se/genusfolket/, http://www.arsinoe.se/, http://ladydahmer.nu/

Kommentera