Om förtryck och orättvisor

Veckans tema på Kulturkollo är förtryck och orättvisor. Jag har med stort intresse följt inläggen som publicerats, om The Handmaid’s Tale (som ligger i min att-läsa-hög), om kvinnoförtryck. Jag har egentligen själv också väldigt mycket att säga om detta, skulle kunna tala om många feministiska böcker jag läst och om kampen mot patriarkatet som är en av mina livslågor.

Men idag kommer jag prata om något annat. Jag har nämnt det tidigare, men inte så ofta. Det handlar om förtrycket av och rasismen mot den samiska befolkningen i Sverige. Ett förtryck det talas ganska lite om, om du inte följer särskilda kanaler. Det är främst dessa kanaler jag idag kommer tipsa om (se slutet av inlägget) för jag har själv inte tolkningsföreträde när det gäller rasism mot och förtryck av samer utan är endast ”ingift” (ej gift på riktigt) i en samisk släkt.

Det går långt tillbaka. På samer.se kan du läsa hela historien men den kanske kan sägas börja med kolonisationen av Sapmí på 1300- talet, tvångskristning, nåjder som brändes på bål, skallmätning och rasbiologi från 1800- talet och fram till andra världskriget. I början av 1900- talet infördes nomadskolor där undervisningen skulle ske på svenska, det samiska språket trycks undan. I början av 1900- talet händer mycket. Tvångsförflyttningar, utbyggnad av vattenkraft som förstör renbetesmarker och staten som ger sig in på att inskränka jakt-, land- och fiskerättigheter – något som fått konsekvenser långt in idag och nyligen med Girjas sameby som stämde staten och fick rätt.

Det är ett förtryck som fortfarande pågår. 2007 antog FN en urfolksdeklaration som Sverige får ständig kritik för att den inte följs. Det är staten som beslutar om ett bolag får provborra inför  en gruva, och tillstånd är lätt att få, oavsett om det stör renbetesmarker. Det kanske mest aktuella exemplet är Gallók (Kallak) utanför Jokkmokk som gränsar till världsarvet Laponia och där Beowulf Mining gavs tillstånd att provborra 2013 under enorma protester, samer som helt enkelt lyftes bort av polisen men något som inte skrevs särskilt mycket om i vanliga dagstidningar. Läs artikeln i Sveriges Natur, lyssna på P1 Dokumentär eller avsnitt 14 av Norrlandspodden för att få mer inblick.

Så till Kulturkollos veckoutmaning: Lista musik, film, konst och/eller böcker som tar upp ämnet orättvisa och/eller förtryck. Det jag egentligen vill säga med det här inlägget är att det finns för lite kunskap om både den samiska historien och den samiska verkligheten idag. Med kunskap kommer upplysning, med berättelser kommer förståelse. Det viktigaste med mitt inlägg idag är inte det jag har att säga, utan det andra har att säga. Så här är mina bästa tips på böcker att läsa, musik att lyssna på och kanske framförallt, konton att följa på sociala medier. Stafettkonton, personligheter, nyhetskanaler.

Konst och kultur

Kulturhuset Gaaltije i Östersund har ofta konstutställningar, ofta om kolonialism.

Muséet Ájtte i Jokkmokk.

Västerbottens museum i Umeå har också ofta utställningar.

Böcker att läsa

LappskattelandAnnica Wennström. Jag har recenserat den här.

De tvångsförflyttadeBirger Ekerlid. En bok jag inte hunnit läsa än men ändå känner mig trygg med att tipsa om.

SMS från Soppero och Tio över ett Ann-Helén Laestadius. Den senare har jag recenserat här.

Queering Sapmí oerhört intressant, om att finna det i språket som inte finns där.

Filmer att se

Sameblod – se den, bara se den.

Musik att lyssna på

Orda – Sofia Jannok. Sofia Jannoks bästa album i min mening. Jojk, folkmusik, elektronik och pop med samplade inspelningar av rättegången mellan staten och Girjas sameby från 2015 där statens vittnen förnekar förtrycket av samerna. Orda är så vacker att du ryser, så tungt att det känns i magen i flera veckor efteråt, så hårt och oresonligt att du inte kan värja dig. Min favorit – We are still here (mii leat dás ain)

Mountain songs and other storiesMaxida Märak och Downhill Bluegrass Band

Sociala mediekonton att följa

mittsapmi – stafettkonto på instagram (om du bara vill följa ett konto, följ det här!)

Sofia Jannok – på facebook och instagram

Maxida Märak – på facebook och instagram

Anders Sunna på instagram

Oddasat – på facebook och twitter

1 reaktion på ”Om förtryck och orättvisor

Kommentera