Om synkronisering

Jag har stött på rejäla svårigheter med mitt fotografiprojekt och kursen som från början var på 25% och inte skulle ta sådan tid, men som nu har tagit både mycket tid, pengar och tankeverksamhet. Jag älskar att fotografera, har gjort det väldigt länge och tyckte därför att en nystartad kurs om grafik och foto var något som lät högeligen intressant.
Tyvärr hade jag inte konfronterat de problem som nu visat sig uppstå. Jag vet inte om jag hade kunnat räkna ut de problemen på förhand, men eftersom jag inte brukar tänka efter före så antar jag att jag inte hade kunnat det. Svårigheterna med den här kursen är att förena teori och praktik, två ämnen som för mig tydligen är ganska vitt skilda.

Jag älskar att skriva. Ett paper på fyra sidor, en hemtenta på tio, en salstena på tjugo eller en D-uppsats på fyrtio. Det spelar inte så stor roll, faktiskt. Så länge jag får skriva om det jag tycker om, vilket under min universitetstid varit språk och litteratur, så trivs jag. Jag är väldigt dålig på att utvärdera mitt eget sätt att lägga orden, men det har hänt att jag fått komplimanger för min språkbehandling av både lärare och elever.

Jag älskar också grafik och foto. Jag kan stå i timmar i mörkrummet och småfixa med en bild, eller fotografera fyra rullar på en konsert, eller, ja. Något liknande. Hittils har grafikkursen också bestått av att trycka i linoleum och i koppar samt att fotografera. Mina litteraturkurser har handlar om att läsa och skriva, läsa och skriva.
Så. Precis som det ska vara.

Men hur kombinerar man dem? Varför har ingen berättat för min stackars tänker-inte-efter-före-hjärna hur det går till? När jag nu står inför problemet att skriva om mina tryck och foton är jag sorgligt handikappad och orden som mest brukar hamna på papperet utan större eftertanke, verkar plötsligt mer oåtkomliga och motsträviga än jag någonsin upplevt dem. De hackar, stammar och stakar sig fram och vill inte alls passa ihop med varandra. Jag, som älskar ord. Jag älskar att skriva om texter, om musik och filmer, om böcker, sinnesintryck, om ja, allt. Men tydligen klarar jag inte alls av att skriva om något jag själv gjort i praktiken, trots att jag mycket väl vet precis hur jag tänkte och precis hur jag upplevde det. Högst märkligt och oerhört frustrerande.

Men så har jag ju heller aldrig varit någon större stjärna på synkronisering. Ännu ett bevis på min oerhörda inkompetens inom denna svårbemästrade djungel.

Kommentera