Ondvinter (Del 1 i Berättelsen om Blodet) – Anders Björkelid

Sunia och Wulf lever på en gård tillsammans med sin far, lite avsides byn och på ett lite annorlunda sätt. De är tvillingar och är mer två en ett, de kan känna vad den andra tycker och tänker likaväl som sina egna tankar. Men så en dag ställs allting upp och ner. Vem är deras far? Vilka är de själva? Vad är ondvintern, vars kyla inte bara går genom märg och ben utan också genom själ och hjärta? Och vad är Blodet?

Ondvinter är en ganska lågmäld fantasyberättelse men så mycket bättre än jag hade förväntat mig, och bättre än mycket annat i samma genre. Berättarperspektivet är från början väldigt annorlunda, det är både från ”jag” och ”vi”- perspektiv samtidigt, både Sunia och Wulf berättar, och det skapar en större närhet till tvillingarnas både enskilda och delade sinne än mycket annat hade kunnat gjort. Ända från början är det också Sunia och Wulf man tar till sitt hjärta och verkligen bryr sig om där de strävar i den kalla vintern, genom områden de inte vet något om och genom lärdomar om saker de inte trodde möjligt.

Framförallt är det språket i boken som fascinerar och håller berättelsen vid liv. Anders Björkelid skriver med ett rikt nyanserat och vackert berättande språk, det är en historia som varligt vävs fram inför läsarens ögon och som innehåller både tankar och ett stort hjärta. Jag tycker också om de ålderdomliga ord som används och som passar väl in i det gammaldags sättet att leva som presenteras i boken. Han använder också ord som nästan får mig att rysa; vättesnara, domarring, ondvinter, galgmän och så vidare. Språket, liksom berättarperspektivet, hänger väl ihop med berättelsen och gör Ondvinter till den absolut bästa svenska fantasyroman jag läst. Jag kan knappt vänta på att läsa nummer två, Eldbärare.

6 reaktioner på ”Ondvinter (Del 1 i Berättelsen om Blodet) – Anders Björkelid

Kommentera