Öster om Eden – John Steinbeck

Öster om Eden (East of Eden) är en släktkrönika som utspelar sig i den amerikanska västern i indiankrigens skugga och sekelskiftets oro. Den följer släkten Trask med början hos sönerna Charles och Adam och fortsätter sedan genom svartsjuka, svek, intriger och blodspillan till Adams söner Caleb och Aron och släkten Trasks slutliga öde.

Redan i inledningen märks en intertext till Bibeln som är så tydlig att skildringen om Caleb och Aron nästan är en återberättelse av sagan om Kain och Abel. Det är inte bara motivet med brödraavundsjuka som lyser igenom, det är också platser, namn och karaktärsbeskrivningar som leder tankarna till en av Bibelns mest återberättade och omtalade historier.

Även andra storverk i litteraturen har hos Steinbeck satt sina spår och lämnat avtryck i Öster om Eden, både i händelser, platser och namn. Inte minst finns en dragning till Wuthering Heights i Öster om Edens demoniska Cathy, förvisso mycket mer elak än sin namne i Brontës bok men ändå finns där en koppling.

Trots detta är inte Öster om Eden endast ett låneverk utan står stadigt på egna ben och formar sin alldeles egna historia och sin alldeles egna dignitet. Det är ett verk av hög klass som aldrig blir ett tråkigt uppradande av släkthistorier utan en spännande krönika där utgången inte alls är förutsägbar trots de klara kopplingarna till Kain och Abel- temat.

Egentligen finns det ingenting att anmärka på. Berättelsen är lagom storslagen för att vara fängslande men blir ändå inte pretentiös, den är också tillräckligt spännande för att hålla hela vägen men den tar inte i i överkant heller. Jag drar en halvsuddig gräns någonstans vid släkthistorier som tenderar till att bli alltför mycket biografier, jag har aldrig varit ett fan av ”Based on a true story” och kommer nog aldrig bli det heller, ska jag läsa en biografi så ska det vara en bok där språk och stämning är i högklass och kan fånga på det viset.

Nu är inte Öster om Eden en biografi och drar inte åt det hållet heller, även om det mycket väl skulle kunna ha hänt så är det en alldeles för storslagen, ond och vacker saga för att mina varningsklockor för tråkiga biografier ska börja ringa. Jag sträckläste bokens dryga sexhundra sidor, jag var oförmögen att lägga ifrån mig den och jag rekommenderar den verkligen. En klassiker som verkligen förtjänar att vara en klassiker, i mitt tycke.

0 reaktioner på ”Öster om Eden – John Steinbeck

Kommentera