P3 Spel, speljournalistiken, heja Effie

För en gamertjej har det länge funnits två trygga platser i den svenska speljournalistiken: Aftonbladet Spela med Effie Karabuda och podden P3 Spel, den senare från Sveriges Radio.

Jag säger gamertjej, för ingen annan plats har varit så fredad för den sexism och det hårda klimat som gamingvärlden fortfarande, delvis, lider av – varken i dess egna journalistik eller kommentatorsfält. Spelvärldens olika communityn går långsamt framåt på området, men det är en lång och krokig väg. Det räcker att läsa Effie Karabudas krönika om att vara kvinnlig spelreporter på spelmässan E3 för att inse det.

Vid sidan av den tryggheten de levererar har både Aftonbladet Spela och P3 Spel under flera år uppvisat lysande journalistik med nyheter, intressanta diskussioner om spelfenomen och recensioner av alla de nya spel jag aldrig kommer hinna spela men likaväl vill ha en liten glimt av. För att speljournalistik ska vara vass räcker dock inte detta – det behövs en granskning av spelvärlden som inte har fluffiga glasögon på. Och det behövs en hel del humor. Jag har hittat båda i Aftonbladet Spela och P3 Spel.

Därför blev jag både ledsen och besviken när P3 Spel meddelade att podden ska läggas ner. Ett vansinnigt tråkigt beslut av Sveriges Radio, för podden är en stjärna i en annars ganska svensk speljournalistisk sfär. Att Effie Karabuda samtidigt meddelade att hon lämnar Aftonbladet Spela för P3 Spel kändes både tråkigt och roligt – grattis P3 till en lysande rekrytering, förstås – men vart tar P3 Spel vägen när podden läggs ner? Fasas ut i resten av P3, verkar det som, med inslag i andra program. Ett bakåtsträvande beslut, märkligt i en tid när spel bara blir mer och mer populärt och inte alls längre ses som något enbart för bleknosade nördar i mammas källare. Ändå är nyfikenheten på vad Effie Karabuda kan göra för nystart för kanalen förstås enorm.

P3 Spels programledare går vidare i en nystartad, egendriven podd – programmet har haft olika programledare och paneldeltagare under många år men i den nya podden Speljuntan hörs Angelica Norgren, Elisabeth Bergkvist, Anton Vretander och Tobias Norström. Som ett plåster på såren i den sorg nedläggningen av P3 Spel skapade i mitt spelälskande hjärta.

Här kan du läsa Effie Karabudas egna favoriter från åren på Aftonbladet Spela: Best of Effie.

Här är några av mina favoritavsnitt av P3 Spel:

Om kvinnosyn i spelvärlden (2011)

Hur gamers påverkar världen (2011)

13 spel som förändrade spelhistorien (2016)

Monster (2017)

Gamer (2020)

Kommentera