På begäran – mina vampyrfavoriter

Häromdagen ville Sarah att jag skulle knåpa ihop en fem eller tio i topp-lista med mina favoriter inom vampyrgenren. Sagt och gjort. Nu blev det varken fem eller tio men siffran sju tycker jag mycket om så här kommer de – sju vampyrböcker du inte får missa!

1. Salem’s Lot. En av de allra bästa vampyrböckerna som finns – det är bokstavligt talat hårresande skräck och framförallt är det Stephen King när han är som allra, allra bäst. Amerikansk småstad och plågad manlig protagonist som återvänder till sagda småstad för att skriva en bok och göra upp med de inre demoner som förföljt honom sen han var liten. Lägg till ett övergivet, gotiskt hus på en kulle och vampyrer som knackar på fönstren om nätterna så har du en historia som definitivt kommer hålla dig vaken länge.

2. En av de bästa vampyrserierna tycker jag är The Vampire Chronicles av Anne Rice. I första boken, Interview with the vampire, berättar vampyren Louis om hur han blev vampyr, hans liv, öden och äventyr och framförallt hur han mötte vampyren Lestat och vampyrbarnet Claudia. Det är en berörande och tankeväckande berättelse, det är däremot inte renodlad skräck i den bemärkelsen som Salem’s Lot är.

I andra boken, The Vampire Lestat, får Lestat berätta sin egen historia och det är en mer våldsam sådan men inte mindre intressant.

Även tredje boken, The Queen of the Damned, tycker jag är mycket bra och kanske framförallt för att jag är en sådan sucker för tvillingmyter. I boken kastas vi bakåt i tiden och får följa tvillingarna Mekare och Maharet och vampyrer i antiken. Samtidigt fortsätter Lestats livshistoria och i sin jakt på vampyrernas ursprung råkar han väcka urmodern Akasha.

Följande böcker i serien är inte lika bra, men vill du kolla in hela listan hittar du den här.

3. Jag har pratat en del omThe Vampire Tapestry i bloggen tidigare men jag kan inte säga det nog många gånger, det är en underbar liten pärla till ovanlig vampyrbok. Läsaren får följa professor Edward Weyland som är den enda vampyren i världen – såvitt han vet. Han flyttar runt för att inte avslöja sin identitet och vissa perioder sover han. I fem texter, nästan som noveller, berättar Weyland om sitt liv och de personer han möter – vissa fastnar mer än andra. Det här är ingen skräckbok men den är djupt psykologisk och väldigt intressant.

4. Dracula. Ja, man måste läsa den. Inte för att det är den bästa vampyrbok jag läst – dock väldigt läsvärd – men för att den är så klassisk och för att det finns så mycket i den som går igen (haha) i senare vampyrböcker – bland annat i just Salem’s Lot.

5. The Passage är en ganska ny bekantskap men åh vad bra den är! Den utspelar sig till största delen ungefär hundra år framåt  i tiden, vampyrerna har tagit över världen och de överlevande människorna bor i samhällen skapade efter den nya tiden eller som vandrare. The Passage är ingen nagelbitarspännande-roman men den har ett sug och ett driv som gjorde att jag läste ut den 700-sidiga tegelstenen på en helg.

6. Om man letar efter ungdomsböcker tycker jag man ska läsa De som går igen av Marcus Sedgwick. Det är en vampyrbok av den gamla skolan, vampyrerna är själlösa monster och bjuder på riktigt härlig skräckläsning. Jag hade gärna sett att boken var hundra sidor längre men jag älskade den medan den pågick!

7. Sist och slutligen blir det min andra vampyrkärlek i livet – den heter I fullmånens sken och är skriven av Mary Downing Hahn. (min första vampyrkärlek var Farbror Lafsen i Eva Ibbotsons Spökena från Carra men nu är ju det ärligt talat ingen riktig vampyrbok så vi skippar den). I fullmånens sken är en mycket bra ungdomsbok om sextonåriga Cyna som hälsar på sin far och styvmor i deras värdshus i norra Maine. Ensamheten i Maine bryts dock en dag när en mystisk gäst börjar visa ett stort intresse för Cyna. Lång, mörk – och vampyr. Jag och Sofia ska båda läsa om den här boken snart, rapport kommer komma i bloggen!

7 reaktioner på ”På begäran – mina vampyrfavoriter

 1. Yay, det här var många bra tips må jag säga. =) Jag hade ingen aning om att The Passage utspelar sig i framtiden och innehåller vampyrer. =D Första kapitlet verkade så typiskt drama-aktigt (precis i min smak). Hoppas att den kommer på pocket snart. Så tjocka böcker vill jag helst köpa så att jag inte behöver känna mig stressad med läsningen. =)

  1. Hehe, jag tänkte också köpa den först. Men sen lånade jag den ändå (köpstopp!) och jag läste ut den på några dagar trots omfånget =)

 2. Åh, vilken underbart bra lista! Jag tackar och bockar ödmjukast! Skönt med någon som inte har med Twilight-böckerna eller Sookie Stackhouse-serien, även om jag tycker att de är bra så känns dessa lite mer genuina. Jag ska ge mig i kast med samtliga efter nyår och ber att få återkomma med mina egna åsikter om dem. Tack igen!!!

  1. Kul att du gillade den! 🙂
   Ja det var lite så jag tänkte, vampyrböcker med blodbestänkta sidor 😉 Annars gillar jag ju Twilight också men Sookie Stackhouse fångade mig inte alls, kämpade mig igenom första boken och sen fick det vara nog…

 3. Hur kan du inte gilla böckerna som följer efter Queen of the damned?:O haha blir helt chockad. Jag gillar interview with the vampire för att den är så känslosam på något sätt och Louis är så djup och känslig 😛 (och jag älskar Claudia) och the Vampire Lestat är en av mina favoritböcker EVER! jag älskar Lestat hur mycket som helst. Queen of the Damned tyckte jag inte så mkt om faktiskt. Jag tyckte inte Mekare eller Maharet eller Akasha, det kändes så mycket på en gång och väldigt förvirrande. Jag förstår att du inte skulle gilla Memnoch the Devil som är en av böckerna i the vampire chronicles för den gillade jag inte alls (alldeles för mycket religion och sånt), men the tale of the body thief, the vampire armand osv. är ju hur bra som helst :O man får verkligen en helhetskänsla när man läst alla böckerna om alla vampyrerna så att man vet deras bakgrund och så!
  Btw så måste jag veerkligen läsa Salem’s lot!!! den verkar helt underbar haha 🙂 och jag håller med om att the vampire chronicles inte är ”skräck” direkt, utan mer känslomässigt och djupt osv. Men jag tror inte heller att det är meningen att det ska vara hemskt eller skräckinjagande.
  Någon skrev häröver att du inte tagit med Twilight eller the Sookie Stackhouse novels, men dom är egentnligen inte BRA tycker jag. Jag gillar twilight för att det är vampyrer och en lite annorlunda historia och samma med sookie stackhouse, men sookie stackhouse böckerna är egentligen bara humor och ingenting djupsinnigt med det i huvudtaget 😛

  1. Hehe, jag vet att en del inte håller med mig men de fascinerar mig inte alls lika mycket 😛 De är inte dåliga, det är bara det att de inte är lika bra som de tre första 🙂 Varför jag inte gillar The Vampire Armand är nog för att jag och Armand aldrig har kommit överens, inte ens i de tidiga böckerna. Jag gillar inte hans sätt 🙂 Däremot håller jag med om att man får en helhetskänsla! Jag tror heller inte det är meningen att det ska vara ren skräck, men det är ju inget negativt heller. Jag tycker de är jättebra!
   Jag tycker absolut du ska läsa Salems Lot, den är jättebra!
   Jag gillar ju Twilight egentligen, men det kändes som att det skulle bli en skräcklista och då passade inte Twilight direkt. Sookie Stackhouse gillar jag faktiskt inte alls…

Kommentera