På stort alvar – Johan Theorin

9146222200På stort alvar är en samling noveller som alla utspelar sig på Öland, skrivna under olika tidsperioder och väldigt olika till handling och stil. Framförallt märks det vagt obehagliga som ett stråk genom de allra flesta, men några sticker ut från mängden – humoristiska, dialektala eller rentav som tagna ur H. P. Lovecrafts värld.

Flera noveller är bra, men många känns också ofärdiga – flertalet börjar väldigt lovande men har fått ett trist och vad som ibland verkar vara ett ihoprafsat slut. Jungfruns hämnd, till exempel, som börjar fantastiskt stämningsfullt och hade kunnat bli en första klassens spökhistoria men tyvärr mynnar ut i ett slut som bäst betecknas som… ingenting. Samma gäller Spökvandring, som är spöklig och atmosfärisk och hade slutet varit mindre tillrättalagt och mer kusligt hade den varit mycket bättre.

Men det finns noveller som är riktigt bra och riktigt otäcka. Som Grenverk och Gropen – den senare är min favorit och den enda novellen i samlingen som gjorde mig riktigt rädd.

Jag har haft På stort alvar som då-och-då läsning sen i december, och de ofta korta novellerna passar visserligen bra när man inte har så mycket tid över men det saknas tyvärr alldeles för mycket i dem för att den här novellsamlingen ska få ett högt betyg. Johan Theorin har flera gånger bevisat att han verkligen kan det här med skräck och det är i den genren han är allra bäst. När kommer det komma en renodlad skräckbok från Theorin, undrar jag? Jag skulle nog inte vara ensam om att kasta mig över den.

5 reaktioner på ”På stort alvar – Johan Theorin

    1. Han skriver bra! Men jag tycker mer om vissa böcker än andra. Jag önskar som sagt att han kunde skriva en renodlad skräckbok för där skriver han bäst, tycker jag.

Kommentera