PAX – Lysande slukarålderskräck

Ett gammalt bibliotek gömt under en gravkulle, fullt med hemligheter, väktare som vakar över det, två ungdomar som är utsedda att bli nästa väktare, mytologiska monster hämtade från nordisk folktro, illustrationer i svartvitt som gränsar till grafisk roman- konst?

IMG_3529Japp, det ÄR precis så bra som det låter! Den nya serien PAX, riktad mot slukaråldern 9-12, plockar hem poäng efter poäng och lyckas samtidigt vara både trovärdig, medryckande och läskig. I första boken, Nidstången, flyttas syskonen Alrik och Viggo från sin alkoholiserade mamma till en fosterfamilj. Redan första dagen i skolan blir det problem, Viggo vägrar lägga sig för mobbargänget och Alrik känner sig tvungen att försvara sin lillebror. Men problemen på skolgården är bara början, för det underliga, äldre, syskonparet Estrid och Magnar har fått ögonen på att pojkarna märkligt väl stämmer in på profetian om det hemliga bibliotekets nästa väktare.

Buffy- vibbar så det bara smäller om det alltså, och jag älskar också de svartvita illustrationerna som ibland tar över hela sidor och gör det hela till en mix-grafisk roman. Redan nu är en hel serie planerad, än så länge har Nidstången och Grimmen kommit ut. Jag vet vad jag kommer tipsa om på nästa bokprat på biblioteket!

Vargnatts bokhylla och Bokomaten har också läst och gillat.

4 reaktioner på ”PAX – Lysande slukarålderskräck

  1. Det är sååå många böcker jag hittat här som jag skulle vilja kika in (särskilt barn-/ungdomsböckerna som jag hela tiden söker till mina elever på gysär)… Men jag råkar alltid ut för att böckerna är borta på oviss tid m.m. – men – sedan kommer de ju ändå förhoppningsvis tillbaka igen på sikt (barn- och ungdomsböcker vill jag gärna låna från biblioteket om möjlighet finns).

Kommentera