Pojkar, grabbar och killar i veckans Tematrio om vänskap

Jag har som sagt väldigt dålig internettillgång fram till den andra januari (ve och fasa! hur ska jag klara mig?) och både bloggläsande och bloggskrivande har blivit väldigt ”lidande”… Det blir en några dagar sen tematrio den här gången, men ihopknåpad blir den i alla fall!

Den här veckan vill Lyran att vi berättar om tre böcker på temat vänskap. Lyran hade mest hittat böcker om vuxen kvinnlig vänskap och ville ha lite variation, så jag hittade en barnbok och två pojkböcker, faktiskt de tre första som föll mig in. Jag läste väldigt mycket äventyrsböcker och pojkböcker när jag var yngre, de var alltid så himla spännande.

1. Tom Sawyers äventyr, av Mark Twain. Jag fick den av pappa när jag fyllde elva eller tolv och har nog läst den hundra gånger. Historien är välkänd, Tom Sawyer är en pojke av bättre familj i den amerikanska södern på 1800- talet som blir bästa vän med pojken Joe Harper och luffarpojken Huckleberry Finn, och tillsammans upplever de både mer och mindre farliga äventyr. Det är en underbar, spännande ungdomsbok där vänskapen de tre pojkarna emellan är det allra viktigaste.

2. Mio min Mio av Astrid Lindgren berättar om Mio men också om hans bästa vän Jum-Jum. De två pojkarna reser tillsammans ut för att förgöra den onda riddar Kato, och Jum-Jum är den klassiska och trogne vapendragaren till Mio. En vacker, hemsk och sorglig berättelse och en av Lindgrens bästa.

3. Winnetou and Old Shatterhand av Karl Mayer får avsluta veckans trio. Som sagt så läste jag väldigt mycket pojkböcker när jag var yngre, och även om det mest var äventyrsböcker så slank det med några riddar- och indianböcker också. Böckerna om indianen Winnetou läste min mamma när hon var yngre också, och just den här handlar om Winnetous starka vänskap med den vite mannen Old Shatterhand, en vänskap så djup att de också blir blodsbröder.

Kommentera