Polarnatt – Frida Skybäck

På sommaren älskar jag lättsamheten som ofta finns i att läsa en romantisk/historisk roman. Men  Polarnatt är betydligt mer än så, och den är mycket bättre än föregångaren Norrsken. Jag gillar att de olika böckerna följer tre olika systrar, att en får en glimt av systern Elisabeth i Norrsken som blir en hel historia i Polarnatt. Det gör att en inte får en strömlinjeformad bild av hur deras liv ser ut.

Men det bästa med Polarnatt är att Frida Skybäck ger en bild av gryende kvinnlig frigörelse som inte är förenklad på det sätt jag tycker till exempel Elisabeth Nemert ofta hemfaller åt – det vill säga att beskriva en kvinna som trotsar alla normer och lyckas med allt, till synes helt isolerad från rådande samhällsklimat. I Polarnatt är kampen svårare, men också så mycket mer trovärdig och dessutom integrerad med ett klassperspektiv. Det är för mig det här som gör Polarnatt till en riktigt bra roman, mycket mer än romantiken och spänningen – även om Skybäck är bra även på det.

polarnattMen något med den här serien ger mig huvudbry: vad menas egentligen med titlarna på böckerna i den här serien? Visst är Norrsken och Polarnatt vackra ord men jag förstår faktiskt inte riktigt kopplingen till berättelsen – och någon koppling vill en väl ändå ha mellan titel och innehåll, eller? Båda berättelserna utspelar sig i Skåne, så långt ifrån norrsken och polarnatt en rimligtvis kan komma inom Sveriges gränser. Inte heller verkar det finnas en symbolisk förklaring i historierna och om det gör det så greppar jag den inte riktigt. Det enda jag kan tänka mig är riktigt långsökt.

Jag undrar vad tredje boken kommer heta. För visst blir det väl en fortsättning?

Andra som läst och bloggat om boken: Ylvas läsdagbok, Bokhyllan, Historier om skönhet och galenskap, Booze’n’Books, ihyllan, Boktokig, Bokfrossa.

Kommentera