Reckless – Cornelia Funke

Jacob Reckless har hittat en ny värld genom spegeln i hans fars arbetsrum – samma spegel som fadern har försvunnit igenom. Snart tillbringar Jacob mer tid i den andra världen än i sin egen, en sagovärld som befolkas inte bara av allehanda sagoväsen som de allra flesta är hämtade ur Bröderna Grimms berättelser, utan också av onda goyler som smittar människor med sin stenhud när de river dem. När Jacobs yngre bror Will också hittar till världen i spegeln blir han riven av en goyl, och Jacob måste hitta ett botemedel innan det är för sent.

Cornelia Funke kan verkligen konsten att berätta en bra fantasyhistoria, och även om jag nog hade tyckt ännu mer om den i tonåren så går det alldeles utmärkt att läsa även när man är vuxen. I de världar Funke skapar finns alltid mängder av intressanta varelser och oknytt och det är alltid roligt att följa hennes hjältar. Jacob är dessutom lite av en anti-hjälte, han vill egentligen att hans bror ska återvända till den riktiga världen och han tar motvilligt an sig även broderns följeslagare, Clara. För mig är alltid sådana hjältar mer sympatiska än de som storstilat tar sig an bördan och axlar den med mod och ära från början (tänk bara hur förälskad jag var i David Eddings Belgarion, och i Frodo och Bilbo som är liknande motvilliga hjältar.) Det känns mer mänskligt på något sätt.

I Reckless, till skillnad från många andra ungdomsfantasy- och sagoböcker, har inte det där lyckliga slutet lurandes runt varje knut utan snarare kryper olyckan och mörkret närmare och närmare. Jag tycker mycket om det, det gör det hela mer spännande och oroväckande, och inte så självklart.

Opal, 2010.

0 reaktioner på ”Reckless – Cornelia Funke

Kommentera