Rediscovered – Andreas Johnson

(Jag hittade denna recension opublicerad alldeles nyss, egentligen är den skriven 13 juli och därför lite daterad. Jag har dock ändrat väldigt lite i den.)

Det var länge sedan jag köpte ett nytt album på riktigt, därför var det väldigt roligt att för en gångs skull hålla en ny CD i handen och lyssna på den för första gången, det är sådant jag tycker om. Speciellt roligt var det eftersom det är en skiva av en artist jag lyssnat på väldigt länge och tycker mycket om, och eftersom det var en skiva jag egentligen inte tänkt köpa men fick av min mormor när hon hon varit och lyssnat på Andreas på Jazz under Stjärnorna i Brantevik i somras.

Nu är jag som bekant ingen jazzfanatiker, och därför har jag väl fortfarande ett halvljumt engegemang för Andreas Johnsons skiva med jazztolkningar av gamla sextiotals poplåtar. Dock är jag väldigt bekant med Andreas röst och tycker om att lyssna på honom, så det var ändå roligt att höra den.

De flesta av låtarna känner jag väl igen och kan rätt bra redan. Jag är uppfödd på all sorts musik och jag hade hört alla minst en gång, en del i olika versioner. Vissa fungerar bra, vissa mindre bra. Roligt är att Glorious är med i en jazztolkning, försöket är kul men för mig fungerar inte låten i en jazzversion. Jag har hört Andreas sjunga den akustiskt live och det var fantastiskt, men den går inte ihop med jazzmusik i min mening. Det kan också vara min väl invanda aversion mot storbandsjazz eller, som jag sa när jag var liten, ”skrammeljazz” som protesterar. Jag har lättare för lågmäld balladjazz.

Bäst är, ganska självklart och inte helt oväntat, The Girl I Love. En gammal Gershwin- låt som jag hört Andreas sjunga akustiskt live flera, flera gånger och som alltid är lika vacker. Inspelningen blev lite mer jazzig än han brukar spela den live, men för mig fungerar den ändå.

Jag hittade ingen bra bild på skivomslaget (och ska jag vara helt ärlig så gillade jag det inte heller så fasligt mycket, speciellt inte eftersom det på Andreas hemsida finns andra bilder från samma fotosession som är mycket bättre i min mening) så det blir istället ett foto jag tog när Andreas spelade just The Girl I Love i Växjö i augusti- 07. Senaste gången jag såg honom var det, nästa blir om exakt en vecka (och några timmar) när jag och syster ska besöka Ladies Night igen där han gästar. Skoj!

Kommentera