Rekviem för en vanskapt – Mattias Hagberg

917389415XOm att vara annorlunda. Om att födas som avvikande från normen, om att blir bespottad och uttittad. Det porträtterar Mattias Hagberg i Rekviem för en vanskapt, med ett språk som är vackert och andas både ångest och död.

Romanen bygger på historien om Christina Larsdotter, en samisk kvinna som föddes 1819 i Malå kommun. Hon var född i en avvikande kropp, ovanligt stor och lång och med dåtidens syn på världen vad hon en abnorm varelse.

Hennes liv blev en lång rad av uppvisningar på olika freakshows, både för en betalande publik och för forskare. Vilket som är värst att läsa är svårt att säga – Mattias Hagberg sätter verkligen fingret på den då rådande normen där allting som var annorlunda per defintion också var ovärdigt, bara till för att ställas ut och bespottas.

Det är sorgligt att det går att ana en koppling till dagens samhälle. Inte i samma grad, men den galna vikten av att vara normal, som alla andra, finns fortfarande kvar.

Rekviem för en vanskapt tar inte bara med mig på en resa in i psykologin och 1800- talets vetenskapliga och samhälleliga normer, den följer mig också in i obduktionssalens innersta rum och blottlägger såväl inälvor som djupa känslor och det är svårt att läsa. Att jag berörs så mycket kanske beror på att kvarlevor tar sin plats  i språket på ett avskalat och kliniskt sätt, kanske beror det på att personerna ändå känns otroligt nära.

Det här är en fantastiskt välskriven bok. Den är också närgången – inte bara fysiskt, utan också psykiskt. Det är svårt att värja sig mot den kavalkad av ensamhet och sorg som rinner ut från boksidorna, trots att språket är så lågmält. Det behövs inte några stora gester. Budskapet går fram smärtsamt väl ändå.

Andra som läst: Tystnad, Marcusbiblioteket, Bokstävlarna, Swedish Zombie.

5 reaktioner på ”Rekviem för en vanskapt – Mattias Hagberg

  1. Den vill jag läsa! Är själv född med en ovanlig funktionsnedsättning. Har lyckligtvis inte haft det som kvinnan i boken, men ömmar för de som har någon avvikelse från det så kallade ”normala”.

    1. Den är verkligen bra! Och det är verkligen hemskt att det kan kopplas till vår tid, både för de som har funktionsnedsättning från födseln och de som bara väljer att vara annorlunda på något vis.
      Rekommenderas!

Kommentera