Rotvälta – Tove Alsterdal

Ådalen, platsen där fem arbetare sköts ihjäl av militär under en strejk i maj 1931. Ådalen i Ångermanland, sydöst om Kramfors, är också platsen där Tove Alsterdal placerar första delen i sin nya deckarsvit – Rotvälta.

Skotten i Ådalen 1931 har satt djupa spår i samhället. Byarna runt Höga kusten och längs Ångermanälven är alla präglade av industrialiseringen och strejkerna, vant rör sig Tove Alsterdal runt Junsele, Kramfors, Lunde, Näsåker och längs historiens banor.

Hit återvänder polisen Eira Sjödin, till uppväxtens Kramfors. Även Olof återvänder, han som erkände mordet på tonårsflickan Lina Stavred när han var fjorton år och sedan inte sett Kramfors. Men det Olof möts av i barndomshemmet är sin pappa knivmördad. Eira har flyttat tillbaka till Kramfors för att ta hand om sin dementa mamma men kommer allt närmare sin egen historia i undersökningen av mordet på Olofs pappa.

Det är med få undantag jag läser deckare, men det är när undantagen är skrivna som Rotvälta jag är glad för det. Tove Alsterdal skriver med språklig finess, det är svårt att sluta lyssna på ljudboken. Rotvälta är spännande, ja, men det är i skildringen av det ångermanländska industriella arvet, glesbygden, avbefolkningen, som Tove Alsterdal verkligen fångar sin läsare. Det skaver, svider. Jag tycker om skildringen av Eira, av bygden, hemkomsten efter några år i Stockholm. Rotvälta är första delen i en ny serie, det är lätt att lova att jag kommer fortsätta lyssna.

Lind & Co, 2020

Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Fler som läst: Dagens bok, romeoandjuliet, och dagarna går,

1 reaktion på ”Rotvälta – Tove Alsterdal

Kommentera