Rumour has it

Istället för att göra något vettigt ikväll fastande jag för måndagsfilmen på kanal9, den här gången Rumour has it (Ryktet går):

”Här kommer äntligen en film för oss som någon gång iakttagit alla de kufar och knäppskallar som finns i våra familjer och stillsamt frågat oss – vad är det här för människor?! Rob Reiner regisserar och Jennifer Aniston har huvudrollen i denna romantiska komedi om familjen, kärleken, äktenskapet och andra liknande katastrofprojekt. Aniston spelar Sarah Huttinger som återvänder hem med sin fästman och mer och mer övertygas om att det stillsamma och anständiga golfliv som hennes familj lever inte är något för henne. Faktum är att Sarah börjar undra om familjen Huttinger överhuvudtaget är hennes riktiga familj. Följ med på Sarahs resa när hon avslöjar familjehemligheter som visar sig vara allt annat än stillsamma och anständiga och träffa också Kevin Costner, Shirley MacLaine och Mark Ruffalo som slår följe i galenskaperna.”

Jag fastnade för den här filmen kanske främst för att just det där ”knäppskallarna” i min familj brukar omfattas av de flesta i släkten, mig inberäknat. På olika vis. För mig är ju alltihop rätt normalt och vant, men andra stackare som konfronteras med oss brukar tycka alltihop är ganska udda.
Hursomhelst. Familjen och släkten i Rumour has it är verkligen udda, närmare bestämt hävdas de vara ursprunget till familjen och familjeskandalen i The Graduate (Mandomsprovet). Allting är väldigt roligt så länge historien håller sig till just familjen och familjeskandalerna, sådant är oftast ganska lätt att lyckas med. Men när allting blir romantiskt och gulligt och amerikanskt – då tappar filmen mig, som vanligt. Jag är inte överförtjust i gulligt och romantiskt och amerikanskt, däremot älskar jag Shirley MacLaine och det är hon som håller filmen levande och intressant och skrattmusklerna i form. Filmen är värd att se mest för hennes framträdande, och även om det är lite för mycket spunnet socker och lite för lite galet för att räcka hela vägen så är det tillräckligt skandalöst, ironiskt och roligt för att det ska vara två underhållande timmar.

Men låt mig bara tillägga, att om Kevin Costner hade frågat mig om jag ville gå på en bal med Casablanca- tema, så hade jag då banne mig inte sagt något sådant fånigt som att ”nä, jag måste åka hem.” Fy skäms, Aniston.

 

Kommentera