Sagor och berättelser – Selma Lagerlöf

Det har nog inte undgått någon läsare av den här bloggen att Selma Lagerlöf dyrkas på Bokaltarnas Altare hemma hos den här boknörden. Jag har läst långt ifrån hela hennes utgivning men just därför läser jag en bok i taget med långa mellanrum och bara när jag verkligen har både tid och lust.

Jag vill att hennes böcker ska räcka så länge som möjligt. Det var i och för sig inte mer än två månader sedan jag läste novellen Frid på jorden av Selma men det var över ett år sedan jag läste en hel bok av henne som jag inte läst innan och därför var det dags nu.

Nu är i och för sig Sagor och berättelser inte någon roman i den meningen utan en novellsamling men det är en väldigt fin sådan. Den innehåller väldigt olika sorters berättelser och många av dem är anekdoter från Selmas egen barndom vilket jag tycker är underbart roligt. Vissa är mer kända – som Legenden om julrosorna och Bortbytingen, andra är mindre kända – som Meli och Morbror Ruben. Just den senaste är kanske den enda som inte riktigt faller mig i smaken och överlag saknar jag lite av det övernaturliga och spöklika men just den här samlingen fokuserar inte på Selmas spökhistorier. I det stora hela tycker jag det här är en mycket fin samling Selma Lagerlöf- berättelser.

9 reaktioner på ”Sagor och berättelser – Selma Lagerlöf

  1. Nej, den har jag inte läst, men det känns som att några av novellerna i den här helt säkert finns med i den också. Jag ska notera den 🙂

 1. Det är många år sedan jag läste Gösta Berlings saga, men den är fortfarande en av mina absoluta favoriter. Kejsaren av Portugallien är också en roman som gick rakt in i mitt hjärta.
  Allt Gott!
  Lo

 2. Det är många år sedan jag läste Gösta Berlings saga, men den är fortfarande en av mina absoluta favoriter. Kejsaren av Portugallien är också en roman som gick rakt in i mitt hjärta.
  Allt Gott!
  Lo

Kommentera