Salamandertider

Igår skrev jag om skräck i extremt kortformat, idag är det dags att skriva några ord om Helena Dahlgrens novell Salamandertider som också är kortformat om än något längre sådant än två meningar.

9789187671159_200_salamandertider_e-bokSalamandertider är en fantastisk skräcknovell som drar nytta just av det korta formatet, det behövs ingen större plats- eller karaktärsbeskrivning för det viktigaste är den stämning som byggs upp efter bara några korta meningar. Platsen är ett råkallt Stockholm, närmare bestämt en buss och en situation som väl känns igen för de flesta svenskar – även de som bor utanför huvudstaden. Det fantastiska tycker jag är hur många personer läsaren på de få sidorna får lära känna, även om det egentligen bara är en berättare. Det jag också gillar är hur historien tillåts begränas – jag får som läsare inte veta allt men det är desto mer spännande för jag får själv fylla i luckorna.

Jag gillar det verkligen. Jag gillar både språket och stämningen och även de små, ständigt uppdykande intertexter och glimtar till författare och böcker jag väldigt väl känner igen – trots det korta sidantalet blir det här en djup novell, ett fascinerande personporträtt och även en glimt över till den andra sidan. Läs!

Mix förlag, 2013.

Kommentera