Samtal med djävulen

9113028251I Samtal med djävulen utforskar Inger Edelfeldt både ljus och mörker och gräver djupt i både humorskålen och tragiträsket när två kusiner möts på ett tåg efter en nästan livslång separation. Paul och Asger föddes in i samma frikyrkliga församling men medan Paul stannade kvar blev Asger utstött.

Mycket groll ligger under ytan, färdigt att grävas upp ventileras i ljuset av femtio års livserfarenheter och bitterhet. Mycket bakgrundsinformation ges inte inledningsvis utan kommer bit för bit fram i replikskiften och tankar, Asger och Paul delar på kapitlen i denna ganska korta men intressanta bok.

Att det inte ges någon objektivt berättad bakgrundshistoria gör det hela bara mer intressant – för vems åsikter är sanna? Vem går att lita på? Vem är det som har lidit? Och vem är djävulen i titeln?

Jag gillade Samtal med djävulen. Det är en udda historia, ändå känns den inte omöjlig. Och att saker inte alltid är på djupet som de på ytan verkar vara, det är heller verkligen ingen ovanlighet.

Paul gräver vidare, lägger den uppgrävda sanden i en välordnad hög som han emellanåt formar till med spaden eller händerna.
Till slut kan inte Asger hålla sig längre. ”Vad är det du gör, bygger du ett monument eller gräver en grav?”
”Jag gräver en grav.”
”Att lägga vad i?”
”Mig själv. Jag för min del tyckte om att ligga nergrävd i sanden.”
”Längre ner är den bara kall och fuktig.”

Kommentera