Serieutmaningen: Ja till Liv! Liv Strömquists ABC

Första boken i min serieutmaning var Ja till Liv! Liv Strömquists ABC som har hyllats lite överallt i bokvärlden och bloggvärlden – risken för alldeles för höga förväntningar innan läsning var därmed stor.

Jag hade höga förväntningar och till stor del blev de ändå infriade. Vissa serier tycker jag rinner iväg över flera sidor utan att säga särskilt mycket – eller säger det för tydligt. Dessutom fick jag faktiskt läsa under ganska lång tid för att det inte skulle bli för mycket. Liv Strömquist vill nämligen säga väldigt mycket med väldigt stora bokstäver och även om jag tycker det mesta är väldigt bra så behöver jag ta in det i lite olika doser. Annars blir det på tok för mastigt och alldeles för mycket på en gång.

Med det sagt så tyckte jag ändå oerhört mycket om den här boken. Liv Strömquist slår huvudet på spiken med de flesta argument och vad som gör det så briljant är att hon lyckas vara fantastiskt rolig samtidigt. När Ja till Liv! är som bäst kännetecknas den av en slående humor och en underbar ironi över samhället med ett budskap som är lika sorgligt som sant.

Och budskapet, det förs fram inte bara med tecknandet utan också med argument som till större delen görs så självklara och uppenbara att de gamla värderingarna tycks ännu mer unkna och trista – som i Heterohetsaren som är en av mina favoriter och ett skrämmande bra exempel på vilka det egentligen är som ”tvingar på” sina barn sina egna värderingar.

Jag blir ofta väldigt arg under läsningens gång – inte för att jag inte håller med utan just för att jag gör det. Och så skrattar jag mellan varven. Och hur lång tid det nu än tog att läsa den här boken och även om jag tycker att linjen Strömquist balanserar på ibland blir lite tunn så är jag ändå övervägande positiv till serietumaningens första bok. Liv Strömquist säger många bra saker på många bra sätt.

Andra som läst: Boktokig, Tystnad, Fiktiviteter, Enligt O, Ord och inga visor, Lyran.

Alldeles snart kommer jag berätta vad de andra deltagarna i serieutmaningen läst – häng på!

8 reaktioner på ”Serieutmaningen: Ja till Liv! Liv Strömquists ABC

  1. Och själv kan jag inte låta bli att svischa igenom ett Strömquist-album på bara någon timme och sen önskar jag att jag hade sparat lite på det! Har läst alla hennes nu och det har blivit samma sak varje gång. 😀 just idag fick jag hem Sara Granérs nya seriealbum. Började läsa för någon timme sen och har redan läst mer än halva, kan inte gå och lägga mig innan jag har läst ut. haha! Men åh, visst är Liv underbar? hon är ju tillbaka i tankesmedjan i p3 nu också, ladda ner podcast och lyssna! det går fyra dagar i veckan.

    1. Haha, så olika det kan vara 🙂 Jag har blivit himla nyfiken på att läsa Sara Granér också nu. Ja visst är hon, tyckte det var himla bra och lär säkert läsa fler album av henne! 🙂

Kommentera