Shaun Tan och bilderbokskärleken

I söndags funderade jag över bilderbokens exklusiva vara eller inte vara på barnavdelningen på biblioteken. Idag tänkte jag prata om ytterligare en författare som väl exemplifierar det här med att bilderböcker inte alls bara behöver vara för barn, nämligen Shaun Tan.

Den första bok jag läste av Shaun Tan var Ankomsten, en slags hybrid mellan bilderbok och grafisk roman helt utan text men som ändå så väl beskriver en familjs sönderslitande och svårigheten med att komma till ett nytt land. Kanske den säger det så väl just för att den inte har någon text. Jag tyckte mycket om den här boken, känslan som bilderna ingav och hur fint den var tecknad, färgerna och det lite drömska som vilade över hela berättelsen och inte helt avslöjade om den utspelar sig i vår värld eller någon annan. Själv vill jag se det som att den utspelar sig i vår värld och att allt det märkliga är metaforer för utanförskap och sorg, men åsikterna gick isär hos mig och mina kurskamrater i ”Bilderbokens teoretiska och estetiska perspektiv”.

Det röda trädet var den andra boken jag läste av Shaun Tan och den var den som verkligen fick mig att förälska mig i hans författarskap. Här finns det ord, men det är orden och bilderna i kombination som gör boken till en gripklo för hjärtat. Shaun Tan berättar även här om ensamhet och utanförskap, ändå är det en helt annan sorts bok än Ankomsten. Jag älskar, älskar hur målande den är och hur väl känslorna synliggörs i ord och bilder. Sådant som är så svårt att sätta ord på i vanliga fall.

Slutligen har jag också läst Borttappad, även den är helt fantastiskt tecknad och även den berättar en udda, märklig, rörande och tankeväckande historia om en framtid som är inrutad i ett monotont liv, ett upprätthållande av mönster och ett samhälle av gråhet och industrier. Vad händer med de i samhället som inte följer mönstret? Som sticker ut? Som glöms bort?

Alla de här tre böckerna är fantastiska på sitt sätt och jag önskar verkligen att även ungdomar och vuxna upptäcker och läser dem liksom många andra bilderböcker som ofta står på barnhyllorna. Just Shaun Tan är väldigt känd redan, inte minst då han fick ALMA-priset för några år sedan, men det finns så många pärlor i bilderbokshyllan!

tan

2 reaktioner på ”Shaun Tan och bilderbokskärleken

Kommentera