Sju dödssynder i bokform

Hos Elina hittade jag en rolig enkät om de sju bokdödssynderna och eftersom jag är en bokbloggare och eftersom en bokbloggare sällan kan hålla fingrarna borta från en enkät så valde jag naturligtvis att svara på den!

1. Girighet: Vilken är din dyraste bok? Vilken är din billigaste bok?
Jag vet faktiskt inte! Jag har faktiskt aldrig köpt så himla dyra böcker, däremot har jag suktat efter många. Dessutom är jag ganska duktig på att fynda, jag hittade en gång en förstaupplaga av Aniara i nyskick på ett antikvariat – dessutom med tidningsurklipp och recensioner från 1956 i – för en ynka hundring. Jag antar att min fina, illustrerade, megatjocka Narnia-bok med alla sju böcker i en och ett otroligt snyggt typsnitt och blanka sidor kostade en slant, men den fick jag i present.
Däremot har jag några riktiga dyrgripar i min musiksamling – allra värst är nog en ganska svåråtkomlig och väldigt slutsåld raritet av Cirkus Miramar, Fjärde maj på månen, som jag köpte på Tradera för drygt femhundra kronor.
Billiga böcker har jag däremot ett antal eftersom jag jämt springer på loppis och letar böcker (inte lika mycket nu när jag har köpstopp i och för sig). Jag har ett antal fina Maria Lang som inhandlats för fem kronor styck och en och annan Stephen King i samma prisklass.

2. Vrede: Vilken författare har du en kärlek/hat- relation med?
Det skulle nog vara Dean Koontz då. Ibland älskar jag hans böcker för att de är så himla bra, ibland är de fruktansvärt dåliga och ibland finns både bra och dåligt i samma bok.

3. Frosseri: Vilken författare har du slukat om och om igen utan någon skam över huvud taget?
Äsch, jag har aldrig någon skam över böcker jag läser. Men jag antar att Twilight- serien, alltså Stephenie Meyer då, skulle passa ganska bra här.

4. Lättja: Vilken bok har du struntat i att läsa klart pga lathet?
Jag läser faktiskt nästan alltid ut böcker, oavsett om jag gillar dem eller inte. Jag vill inte gå och fundera på om jag borde läst ut dem inte, så jag vågar nog påstå att lättja inte är boksynd hos mig – inte på det viset i alla fall.

5. Högmod: Vilken bok pratar du ofta om för att framstå som en intellektuell läsare?
Framstå? Nej, jag skämtar bara. Jag pratar om böcker jag gillar, punkt. Om det sedan får mig att framstå som intellektuell eller inte struntar jag faktiskt högaktningsfullt i.

6. Lust: Vilka egenskaper tycker du är mest attraktiva för en manlig eller kvinnlig karaktär?
Om frågan avser fysisk attraktion kan det ju bli lite svårt eftersom alla ofta skapar sig en egen bild av hur en boklig person ser ut, men om det menas vilka egenskaper man gillar hos en karaktär säger jag som Elina: jag gillar starka karaktärer – både hos manliga och kvinnliga. Som Katniss i Hungerspelen till exempel. Henne gillar jag! Och så gillar jag karaktärer som inte håller sig i mittfåran utan sticker ut lite.

7. Avund: Vilken bok skulle du helst få som present?
Någon av de här kanske. Men allra mest glad blir jag nog när jag får en bok jag inte önskat mig men som passar mig precis.

9 reaktioner på ”Sju dödssynder i bokform

 1. Den enda synd jag egentligen kan tänka mig som gäller böcker är nog att förstöra dem. Kul enkät, den får jag nog ta och titta på lite 🙂

   1. Jag lägger mig i lite för en gång förstörde min kompis en av mina böcker (jag köpte dock en ny samma dag) och gjorde en tavla av den genom att klistra upp boksidor på en tavla. Tavlan har suttit på min vägg i minst fem år nu! Så ibland är det faktiskt okej att förstöra böcker… har också sett gamla fina böcker göras om till anteckningsblock genom att man tar bort innanmätet och sätter in tomma blad istället. Det brukar bli JÄTTEFINT.

    1. Ja, bokkonst är ju faktiskt himla fint! (ändå tror jag inte jag hade klarat av att göra det själv, bara tanken på att rycka sidor ur böcker även om det är för konst…) Vi får väl säga att förstöra böcker för förstörelsens skull är en dödssynd 😉

     1. Ja, jag håller med. Och att göra konst av böcker är inte så mycket att förstöra dem, som att… transformera dem. Även om inte jag heller skulle klara att riva ur sidor.

 2. Jag tror inte att jag har sålt den och i så fall kan du få min We were the Mulvaneys. Visst, jag har tänkt läsa den någon gång men min relation till JCO (eller snarare hennes böcker) har blivit lite frostig på sistone och jag gör gärna dig glad. Dock så har jag ganska ont om pengar så om du kan betala en liten del av portot så vore det jättesnällt. Den är på engelska i stor häftad utgåva. 🙂 rolig enkät förresten, jag har tydligen helt tappat bloggandan (vill ha tillbaaaaka den!) men den här ska jag svara på någon dag.

  1. Åh vad söt du är det skulle göra mig väldigt glad 🙂 Självklart kan jag göra det, jag tycker absolut inte det räknas som att bryta köpstoppet, eller hur? 😉 Jag mailar dig!

   Hoppas du får tillbaka bloggandan snart, det är alltid så kul att gå in och läsa hos dig 🙂

Kommentera