Skalpelldansen – Jenny Milewski

Skalpelldansen. Både titeln och omslaget är fascinerande – och utlovar en riktigt bra skräckberättelse. Det var med höga förväntningar jag öppnade boken och jag blev inte besviken för efter två kapitel var jag fast och resten sträcklästes. Det här är en bok som ganska friskt blandar splatterskräck med svart humor och stundvis gör det på ett rent briljant sätt.

Huvudpersonen Jonas Lerman är en skräckförfattare som brottas med den eviga frågan ”var får du allt ifrån?” – hans skapelse Carl Cederfeldt är en hänsynslös före detta kirurg som gillar att stycka tonårstjejer och böckerna har upprört mer än en kritiker. Men när spöklika bokreferenser börjar infiltrera Lermans vardag får han ställa frågan i ett helt annat ljus. Var får han egentligen allt ifrån?

Det här är inte bara metafiktion på hög nivå, det är också en galet spännande thriller – eller bara galen. Jag älskar stunderna av total galenskap som då och då sprängs in i texten, ibland känns de obehagligt nära ens egen verklighet och det är då det börjar bli riktigt läskigt. Jenny Milewski utforskar inte bara splattergenren utan också ondskan, vad det är som gör människor onda, varför vi är så intresserade att läsa om det och hur mycket man egentligen får skriva.

Ibland blir det faktiskt lite för mycket, lite för svulstigt och lite väl osannolikt. Inte så att jag irriterar mig på det, snarare som att jag ler lite åt det – som i en splatterkomedi eller slapstick, ungefär. Det enda jag faktiskt irriterar mig på är att vissa delar av historien är ganska förutsägbara och att slutklämmen är lite väl lånad av en gammal Sidney Sheldon- thriller, jag har kanske till och med läst det i fler böcker men jag minns inte vilka.

Men det här är egentligen bara småsaker. En annan liten sak som jag däremot är oerhört tacksam över är att det kursiva formatet slopas när berättelsen skiftar i perspektiv. Jag som avskyr den alltför vanliga företeelsen med kursiverad stil när perspektivet skiftar säger ett stort Tack! För övrigt och i det stora hela är jag omåttligt förtjust i Skalpelldansen – och jag är väldigt nyfiken på kommande böcker av Jenny Milewski.

Telegram Förlag, 2012

Andra som läst: Swedish Zombie, Boken är tankens barn, Beroende av böcker, Calliope Books.

Köp den här eller här.

11 reaktioner på ”Skalpelldansen – Jenny Milewski

  1. Ja just det! Har helt missat rec-datumet! För gillade den starkt också. Visst blir det lite för mycket splatter på sina ställen men en helt klart fantastisk debut 🙂

  2. Jag tyckte också om denna bok! Gillade speciellt slutet där jag verkligen inte kunde släppa boken för en sekund!
    Tyckte även att boken gynnades av att delar av Lermans böcker om Carl Cederfeldt kom fram ibland, det gav en bild av vad böckerna gick ut på vilket jag tror var nödvändigt för handlingen.

    1. Nä, jag kunde inte heller släppa den ifrån mig men tyvärr tyckte jag att slutet var lite väl förutsägbart kanske..

Kommentera