Skeptikern och poddmissbrukaren

Det fanns en tid när jag inte lyssnade på poddar.

För några månader sedan medgav jag att jag gått från poddskeptiker till poddlyssnare. Nu är det dags att erkänna mitt poddberoende. Jag lyssnar på poddar varje dag. Om jag skulle skriva om alla poddar jag lyssnar på hade vi suttit här tills imorgon men idag ger jag er del 2 i serien om mig som poddmissbrukare. Del 1, med mina absoluta favoritpoddar (Vegopodden, Bildningspodden, Oh Witch, Please!, Mellan raderna och Creepypodden), hittar du här.

Del 2, skogar och bokhögar

Norrlandspodden

Fantastiska Po Tidholm och Sofia Mirjamsdotter pratar om glesbygd och om Norrland. Om fördomar, män i varseljackor, nedläggning av BB, urban norm, medias centralisering kring storstäderna, gruvor, Gallók, Kiruna, rasism mot samer och – i ett imponerande avsnitt – om landsbygdsutredningen. Om att resa norrut längs E45:an i avbefolkningsbygd. Po och Sofia diskuterar sakligt den urbana normen men är inte alltid överens om lösningarna. Norrlandspodden har snabbt blivit en av mina favoritpoddar – ”någon att hålla i handen i den politiska depression vi idag befinner oss i”.

Skogarna

”…texter som på olika sätt skapar friktion, överskrider sig själva, häver sig upp ur boksidorna och går ut i rummet. Litteratur som gör motstånd – ibland även mot sig själv.
I allt från obskyr surrealism och svensk queer erotik till klassisk skräck och populärkulturella fenomen undersöker de glappet mellan bokstäver, mellan kroppar och mellan världar. Letar betydelser, hittar på egna eller förnekar att det finns några” –
från Skogarnas hemsida. För att jag kunde inte sagt det bättre själv. Skogarna är en underbar litteraturpodd för alla populärkulturkramare, skräckentusiaster och andra som letar efter sprickorna i tillvaron.

Welcome to Night Vale

Jag vill fortsätta i gränslandet. ”Welcome to Night Vale” rör sig ständigt där, i sprickorna. Mellan det vardagliga livet i en liten småstad i USA och ett mystiskt lysande moln som bara är synligt vissa dagar. Mystiska försvinnanden, konspirationer, en ansiktslös gammal dam som i hemlighet bor i ditt hem, Welcome to Night Vale är fullt av det oförklarliga.

Bladen brinner

Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo pratar om barn- och ungdomsböcker för vuxna. Då mediebevakningen av barn- och ungdomslitteratur ofta är ganska sorglig så är det här ju förstås ett fantastiskt initiativ och oftast en mycket bra podd med fina boktips. Lyssna på Bladen brinner.

Den fina bilden är ritad av Emma Adbåge.

The Book Review

En podcast från The New York Times om aktuella böcker. Jag lyssnar inte på varje avsnitt men de jag lyssnat på är alltid intressanta.

Nästa del, Radioföljetongen, snart i en blogg nära dig.

Kommentera