Sommarböcker!

Ett säkert tecken på att de börjar bli sommar? Bokbloggarmaffian lägger ut bilder på bokhögar i större skala än vanligt.

Men det är ju kul att planera sommarläsningen. Länge har jag samlat på mig böcker jag tänkt läsa i sommar i stugan, på altanen medan regnet trummar på taket eller på en filt på den allt som oftast övergivna stranden. Det blir en salig blandning av klassiker, arbetarlitteratur, ungdomsböcker och facklitteratur.

Jag kommer också att även i år ha ett sommarprojekt. Förra året hade jag fantasysommar, i relation till att jag då läste kursen ”Fantasylitteratur”, i år tänker jag definitivt inte plugga utan bara vara ledig, projektet kommer också att bli lite mindre i omfattning. Minst tre böcker kommer ingå, kanske fem. Det kommer också ingå en pilgrimsfärd. Jag kommer också läsa lite böcker om den trakt jag bott i under de senaste sex åren då jag vill lära känna den mer, och jag kommer också läsa en omtalad bok om den landsända trakten ingår i.

Så här ser min hög ut:

IMG_1207

I min strävan efter lokalkännedom kommer jag läsa Republiken Jämtland och Jämtländska mord (kunde jag motstå den på bibblan? Nej.), jag kommer också läsa Po Tidholms Norrland som jag läst mycket fint om. Dessutom har jag två böcker av Annica Wennström i min hög, en författarinna jag lyssnade på under en konferensresa med jobbet och blev djupt imponerad och berörd av. Lappskatteland är hennes berättelse om sitt samiska arv och Svart Kvark skrev hon efter att ha läst otaliga böcker om Holmsunds sågverkshistoria och i dem bara träffat på män.

Lokalhistoria längre söderut kommer jag få i Mårbacka- trilogin, Mårbacka, Ett barns memoarer och Dagbok för Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf. Det är också till Mårbacka pilgrimsfärden kommer gå, jag och en väldigt nära vän till mig som båda älskar Selma Lagerlöfs verk och gärningar djupt kommer tillsammans besöka hennes berömda Mårbacka, Rottneros Park som var förebild till Ekeby och bo på herrgården dit baron Adrian tog sin Marianne Sinclair. Det sägs också att överste Löwensköld spökar här, vilket gör att jag kanske kommer läsa om Anna Svärd- trilogin.

Förutom att vara en del i en arbetarlitteratur jag vill lära känna bättre har böckerna i Kerstin Thorvalls trilogi om Signe också en viss lokalanknytning då Kerstin Thorvalls mor kommer från samma trakter där jag och min kärlek tillbringat så många somrar.

Jag kommer också läsa lite ungdomsböcker. Mårten Melins Liksom helt magiskt och Vargarna i väggen som är ett seriealbum av Neil Gaiman och Dave McKean. Slutligen, Sommarboken av Tove Jansson, Korparna av Thomas Bannerhed, Låt vargarna komma av Carol Rifka Blunt, Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri och En jägares historier av Aurora Ljungstedt som är en skräckroman i Kolmårdens skogar och som jag lånade på grund av det snygga och samtidigt rätt vidriga omslaget.

Hur ser din hög ut?

8 reaktioner på ”Sommarböcker!

 1. En härligt diger lista…! Din Selma-sommar-special blir jag riktigt avundsjuk på. Jag har ett tag faktiskt gått och funderat på att läsa om en del av hennes böcker – var länge sen jag läste dem nu och jag älskade dem över allt annat. Ska nog börja med Anna Svärd -trilogin, och sedan ta mig an Jerusalem igen. Och så Gösta Berlings saga som ljudbok – den ligger näst på tur nu…
  Jag skulle så väldigt gärna vilja åka till Mårbacka – har varit där en gång, ett kort besök i ett sällskap som var helt ointresserat av litteratur i allmänhet och Lagerlöf i synnerhet. En katastrof, alltså.

  1. Visst är Selma fantastisk! Min favoritförfattare, alla gånger. Tänkte nog som sagt också läsa om Anna Svärd, tror jag. Vad synd att besöket inte var så bra, som du säger blir det nog bäst om man är där med någon som också är intresserad. Men det går ju att åka dit igen 🙂

 2. Jag har inte planerat min läsning i sommar särskilt mycket. Huvudsaken är att jag lånar en del böcker på bibblan och jag har även tänkt att det ska bli lite serier och barn- och ungdomsböcker mellan lite vuxenlitteratur, men det får bli det som jag känner för mer eller mindre. (: Planen är ganska så mycket att hitta tillbaka till läslusten. (; (: Och det är även min första semester sedan sommarloven jag hade som barn… Så det huvudsakliga är att njuta och leva! 😀

  1. Det kan vara skönt att ha helt oplanerad läsning ibland också! Härligt med semester, speciellt om det är den första riktiga 😀

 3. Jag gillade både Lappskatteland och böckerna om Signe, det är ju alltid extra kul att läsa om platser en känner igen!

  1. Visst är det! Kul att höra att de är bra, just de böckerna ser jag verkligen fram emot att läsa!

Kommentera