Söndagsbokkärlek – eller berättelsen om vilka böcker jag inte kan vara utan

I september flyttade jag till Umeå och hyrde ut min lägenhet i Östersund, vilket betydde att de flesta av mina älskade böcker packades ner i lådor och placerades i förråd.

Men en del böcker hade jag bara inte hjärta att packa ner. Jag kunde inte. Hur märklig det nu än gör mig. De fick samsas i en hylla hemma hos min kärlek och ibland när jag är här så tar jag ner dem och bläddrar lite i dem, bestämmer mig för att läsa om dem och är allmänt glad att de inte samlar damm i källaren.

IMAG0588

Till att börja med är det mina favoritböcker. The HobbitCornelia Funkes Spökriddaren och hans väpnare, alla sju Harry Potter på engelska, Jane Eyre, Drottningens juvelsmycke, min förstautgåva av Harry Martinsons Aniara (med tidningsurklipp från 1956 i), The Phantom of the Opera, Den vidunderliga kärlekens historia av Carl-Johan Vallgren, Spökena från Carra och Hemligheten på Perrong 13 av Eva Ibbotson.

Sedan är det några feministbiblar: Under det rosa täcket, The Madwoman in the Attic och Konsten att vara kvinna. Det är också några diktsamlingar: Edith Södergrans och Dan Anderssons samlade verk och Levande svensk poesi där några av mina absoluta favoritpoeter residerar, det är Det ondas blommor av Charles Baudelaire, English Victorian Poetry och English RomantiPoetry och sist men inte minst är det Vävnader av Johan Lindblom.

Och så är det några böcker som jag inte läst än men som jag sparar på till något speciellt tillfälle: Paul Austers The New York Trilogy som jag köpte på en New York- resa för ett år sedan, Lionel Shrivers Double Fault som jag köpte och fick signerad på förrförra årets bokmässa och sist men inte minst Katedralen vid havet som jag vann hos Anna.

IMAG0590

Vilka böcker kan du inte vara utan?

3 reaktioner på ”Söndagsbokkärlek – eller berättelsen om vilka böcker jag inte kan vara utan

  1. Ja, detta med att ha många böcker, det känner jag igen mig i. Jag har just nu böcker lite varstans: Mitt rum, finrummet, övervåningen, källaren, lagården (inga kor har funnits här sedan tidigt 70-tal, men jäpp, vi har en lagård). Om jag skulle studera i t ex Umeå (det skulle faktiskt vara roligt att göra det), så skulle jag ta med mig en hög i taget.

    1. Ja, man får stapla böcker där det finns plats 🙂 Hemma i Östersund hade jag också böcker lite varstans..

  2. Åh, ajg känner igen det där. Jag längtar verkligen tills dess att jag kan packa upp alla mina böcker som ligger och trängs i massor av flyttkartonger på en rad olika ställen..

Kommentera