Söndagsenkät supreme!

Bokbabbel skänker idag del ett av en egenhändigt översatt enkät till alla söndagsuttråkade bokbloggare. Jag hoppar såklart på. Nästa del kommer om en vecka.

1. Favoritbok i barndomen?
Hemligheten på perrong 13 av Eva Ibbotson (se inlägg nedan…)
2. Vad läser du just nu?
At the mountains of madness – H. P. Lovecraft, Liljecronas hem – Selma Lagerlöf, The Monk – Matthew Gregory Lewis och The Book of Illusions – Paul Auster. Som det märks har jag lite svårt att hålla mig till en bok…
3. Vilka böcker har du reserverade på biblioteket?
Sharp objects – Gillian Flynn, Bitterfittan – Maria Sveland, The Anatomy of ghosts – Andrew Taylor, Århundradets kärlekssaga – Märta Tikkanen och Själens osaliga längtan – Audrey Niffenegger
4. Dålig bokvana?
Jag köper och lånar alldeles för mycket böcker som jag sen tar jättelång tid på mig att läsa ut. En inte helt ovanlig åkomma bland bokmalar, kan jag tänka mig.
5. Vad har du för tillfället hemlånat från biblioteket?
The Book of Illusions, Liljecronas hem, Krigets gudar av Conn Iggulden, Trollkarlen från övärlden av Ursula Le Guin samt Nattfjäril och Ut ur skuggan av Jessica Kolterjahn.
6. Har du en läsplatta?
Nej.
7. Föredrar du att läsa en bok åt gången eller flera på en gång (slalomläsning)?
Se ovan…  Jag börjar oftast med en bok och är den så fängslande att jag inte kan lägga den ifrån mig brukar jag hålla mig till den. Men annars brukar jag ha tre-fyra-fem böcker ”igång” samtidigt.
8. Har dina läsvanor ändrats sedan du började blogga?
Inte direkt mina läsvanor, men jag har fått mycket, mycker mer tips av andra bloggare och hittat mycket mer böcker än jag gjorde innan.
9. Sämsta boken du läst i år?
Den förlorade symbolen – Dan Brown. Helt klart.
10. Bästa boken du läst i år?
Det är så svårt för jag har läst många kanonböcker i år, men kanske att Vi måste prata om Kevin varit den bästa. Åtminstone är det en av dem jag har haft svårast att glömma.
11. Hur ofta läser du utanför din egen bekvämlighetszon?
Egentligen sällan, men å andra sidan har jag fått en mycket större bekvämlighetszon sen jag började blogga, och jag läser böcker av mycket mer spridda genrer än innan.
12. Vilken är din läsebekvämlighetszon?
Skräck, engelska 1800- talsromaner, viktoriania, mörka och dystra romaner och tips från ”säkra källor”…
13. Kan du läsa på bussen?
Om det är en rak väg, men inte alltför länge. Jag blir alldeles för lätt åksjuk.
14. Vilken är din favoritplats att läsa på?
I soffan eller min fåtölj.
15. Vad anser du om att låna ut böcker? Regler?
Jag lånar ut nästan alla mina böcker men har hårda regler om att inte bryta ryggar eller vika hundöron. Ingen dricker kaffe över mina böcker! Jag tänker ofta skriva upp vem som lånar men sen glömmer jag bort det.
16. Viker du hundöron i dina böcker?
Aldrig någonsin i inbundna, men det händer att jag gör det i pocketböcker.
17. Skriver du någonsin i bokens marginaler?
Väldigt sällan. Samma som ovan, aldrig i inbundna men ibland i pocket. Ganska ofta stryker jag bara under meningar jag tycker om.
18. I studierelaterade böcker då?
I mina studieböcker som är pocket och häftade antecknar jag och viker hundöron för glatta livet! Aldrig i böcker jag lånat, kanske jag ska tillägga.
19. Vilket är ditt favoritspråk att läsa böcker på?
Engelska. Jag tycker det engelska språket är finare än det svenska och bara ett fåtal svenska författare lyckas göra det lika vackert som det engelska.
20. Vad får dig att älska en bok?
Språket med stort S. Jag tycker också om när det är en riktigt bra historia, och karaktärer som man kan ta till sitt hjärta.
21. Vad inspirerar dig att rekommendera en bok?
Om jag själv älskar den, eller om det är en sådan bok jag tycker att ”alla borde läsa”. Eller om det är en bok som jag känner att en vän skulle tycka om för att det passar hans/hennes boksmak. Då får den ju inte missas!
22. Favoritgenre?
Skräck, engelska 1800- talsromaner, fantasy. Typ.
23. Genre du sällan läser (men önskar att du gjorde oftare)?
Svår fråga, jag läser dem ju inte för att jag inte har lust, men det skulle vara faktaböcker då (även om jag plöjer någon sådan då och då också.)
24. Favoritbiografi?
Jag läser sällan biografier men jag tyckte väldigt mycket om J. R. R. Tolkien – A biography av Humphrey Carpenter.
25. Har du någonsin läst en självhjälpsbok?
Nej.

0 reaktioner på ”Söndagsenkät supreme!

    1. Jag hade faktiskt lyckats glömma av titeln jag också, jag fick kolla upp mina recensioner för att se vad den hette…

Kommentera