Sookie Stackhouse, någon?

För drygt ett halvår sedan såg jag det första avsnittet av True Blood, och jag dissade det ungefär så mycket jag bara kunde. Det var inte min stil och det var inte något jag tyckte om överhuvudtaget. Jag har dock börjat vackla i vad jag trodde var mina berggrundsfasta värderingar om serien och funderar helt ärligt på att ge den en andra chans.

Främst beror detta på att flera filmälskande vänner – varav en även är en ädel vampyrfantast – på liv och död (nåja) intygat att serien blir bättre, den utvecklas och bara man ger den en chans så blir man inte besviken. Mja. Kanske det, men jag befinner mig fortfarande i ett högst tvivelaktigt stadium angående True Blood. Däremot har jag börjat snegla på böckerna som ligger till grund för serien – Charlaine Harris omdebatterade bokserie om Sookie Stackhouse som vid dags dato spänner över nio böcker med en tionde på väg.

Jag måste erkänna att jag är nyfiken.

Det är många rapporter som talar om hetsläsning – inte för språkets eller stilens skull utan för att historien är så fängslande, och beroendeframkallande. Känns det igen, någon? Beroendegraden verkar vara ungefär likvärdig som den Twilight oftast framkallar – även om Sookie Stackhouse– serien tydligen är lite mer…. ska vi säga frigjord?

Hittills har jag mest skummat igenom recensioner och åsikter kring Sookie, men den uppfattning jag hunnit få är att Twilight– fans är ganska skilda från Sookie– fans. Med tanke på det ramaskri som uppstod hos de flesta läsare när det mest blev ett gapande hål där Edwards och Bellas bröllopsnatt skulle varit, kan jag inte tänka mig att det beror på att Charlaine Harris är lika utsvävande i de erotiska detaljerna som Stephenie Meyer är återhållsam – när det väl kommer till kritan vill säga. Det är alltså lite i jämförandets vilja och vånda jag vill läsa dem, men också för att så många beskriver dem som satiriskt och ironiskt humoristiska – jag vill gärna se om det går att kombinera med en vampyrhistoria.

Jag vill också veta om böckerna är bättre än TV- serien, om så bara för det höga nöjet att än en gång få proklamera: ”Ja, men om du tycker filmen är bra så skulle du ju….” med varianter som: ”Jag gillar inte filmen, men boken däremot…..” eller till och med: ”Jamen du vet väl att det är en bok från början….?” Dessa till synes alldeles för näsvisa uttalanden är inte bara för att litteratur- och allmänbildningsnörden i mig ska få sitt lystmäte, utan också för att det alltid är lika roligt att påpeka för filmnördar (ja, jag är en sådan också men bokmalen i mig är större) och andra icke-läsande att det bakom varje lyckad film står en fantastisk bok (ja, nästan i alla fall).

Dock vågar jag inte köpa ens den första, även om den inte är särskilt dyr i pocketformat hos Sci-Fi- bokhandeln. Men min ekonomi tillåter absolut inga vidare bokhandelsköp överhuvudtaget, jag har fullständigt köpstopp på böcker i minst två månader (kurslitteratur självklart undantaget men den införskaffas som vanligt på billigast möjliga vis.)

Så. Efter detta som vanligt alldeles för långa utlägg : Är det någon som läst Charlaine Harris vampyrserie? Är den bra? Eller i alla fall läsvärd?

Är det någon vänlig själ som äger den och vill låna ut den till mig?

 

Kommentera