Staare 2018 – boktips från och om Sápmi

Den här veckan firas Staare 2018 i min hemstad Östersund. Staare är det sydsamiska namnet på Östersund och jubileet hyllar politiska föregångare som slogs för samers rättigheter under det tidiga 1900- talet. Det är i år hundra år sedan det första samiska landsmötet hölls i Sverige, här i Östersund, och det uppmärksammas med många händelser.

Den kanske största är att den fantastiska Ann-Helén Laestadius besöker vårt bibliotek och berättar om sina böcker, sitt skrivande och om de två saker som går igenom alla hennes texter: språk och identitet. Åh, vad jag längtar!

Imorgon är det den samiska nationaldagen. Idag tipsar jag om några av mina favoritböcker skrivna av författare från Sápmi, om en fantastisk artist och ett instagramkonto du verkligen bör följa.

Att börja med någon annan än Ann-Helén Laestadius vore märkligt. 2007 vann hon en skrivtävling med titeln ”Att vara ung same idag” med det som skulle bli boken SMS från Soppero. Det är en fin skildring av Agnes som bor i Solna med en samisk mamma som flydde från Soppero och Kiruna för att slippa utsattheten och glåporden. Agnes är vilsen, vill lära sig det samiska men känner sig utanför i Soppero. Var hör hon hemma egentligen, och vem bestämmer det? 2017 kom så Tio över ett, boken jag på något sätt alltid bär med mig. Majas Kiruna rivs omkring henne, den förhatliga gruvan gräver sönder marken hon står på och med den faller hennes försvar. Ångesten härjar. Maja kommer du aldrig att glömma.

 

Jag vill också tipsa om vuxenboken Lappskatteland av Annica Wennström och om De tvångsförflyttade av Birger Ekerlid. Jag vill  tipsa om Queering Sápmi som tyvärr är slutsåld men som kanske finns på ditt bibliotek och jag vill hemskt gärna att du ser Sameblod om du inte redan gjort det.

Slutligen vill jag tipsa om en av mina favoritartister som har gett ut flera skivor med folkmusik men med den senaste skivan Orda har fångat mig på ett helt ny nivå – Orda är jojk, folkmusik, elektropop och samplade inspelningar av rättegången mellan Girjas sameby och staten i en fantastisk blandning. Det är Sofia Jannok jag pratar om.

Allra sist, följ instagramkontot @mittsapmi: Ett samiskt stafettkonto. Vi delar med oss här för att ni behöver veta att vi finns. Ett urfolk mitt ibland er. Lika men ändå olika.”

Kommentera