Strålkastare, tack! – andra boken om Athena

Äntligen Athena igen! Jag föll pladask för Elin Eks Athena i Grattis världen, jag är här nu! Athena är döpt efter vishetens gudinna, tolv år, kompis, syster och aktivist. Hon har startat Rädda Jorden- klubben tillsammans med kompisarna Ronja, Yousef och Aicha. Rädda Jorden- klubben försöker upplysa vuxna om klimatkrisen men den viktigaste mötesregeln är att alltid äta kladdkaka.

Athena är en härlig karaktär: hon säger precis vad hon tycker, till precis alla och hon är en bra kompis som bryr sig om alla. Samtidigt är det fint att hennes rättframhet vägs upp av den introverta Ronja, hon som i tysthet älskar att spela trummor och alltid får högsta betyg på allt – ändå är inte föräldrarna och lärarna nöjda förrän hon lär sig att prata ut på lektionerna. Åh, vad jag känner igen mig – alla mina kvartssamtal handlade om att jag var ”för tyst”. Jag blir fullständigt vansinnig över att barn bara inte kan få vara som de är, att en ska tvingas in i extrovert mall hela tiden – det pågår från barnsben till vuxen ålder. Det gör så ont i hjärtat när Ronja funderar på om det kommer vara så här hela livet, och jag vet att det förmodligen kommer det.

”Athena, tänk om det alltid kommer vara så här?”
”Hur då?”
”Att alla vill att jag ska sluta vara blyg. Och tänk om jag inte gör det, att det kommer kännas så här jämt med mig? De kanske har rätt? Om vi inte går på samma gymnasium och du flyttar till en annan stad och jag ska läsa på något pissigt universitet och jag inte har dig med som kan prata åt mig. Vem ska då göra det? Jag kanske blir jätteensam till slut?”

 

Elin Ek skildrar Ronja så fantastiskt fint, hon är den bästa karaktären i hela boken. Fast jag tycker hemskt mycket om alla – till och med den vilsna musiklärarvikarien Johan, som sover och snusar på lektionerna men innerst inne visar sig vara en väldigt bra lärare. Med hjälp av Athena, förstås.

Athena sprudlar av idéer, allt ifrån vilka tal hon ska hålla som konferencier på årets Luciashow till att byta ut skolans köttfria måndagar till köttmåndagar – och servera vegetariskt resten av veckan. Det kunde ha varit lätt att störa sig på en karaktär som Athena, som alltid pratar rätt ut och tycker till om allting, men hon är samtidigt så fantastiskt älskansvärd att det liksom inte finns något att irritera sig på. Strålkastare, tack! är en fantastisk bok om livet i sjätte klass, om självförtroende, klimatångest och oro – men allra mest om vänskap. Läs!

Bonnier Carlsen, 2019.

Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Fler som läst: Prickiga Paula,

Kommentera