Sunshine – Robin McKinley

Sunshine jobbar på sin styvfars café, bakar de bästa bröden och bakverken i hela staden och är ganska nöjd med sin tillvaro – ända tills hon träffar ett gäng vampyrer.

Mer än så vill jag egentligen inte berätta för det fina med Sunshine är att den utvecklas efter hand, i små portioner får läsaren veta mer om Sunshine, vem hon är och vad det egentligen är för slags samhälle – och värld – hon lever i och jag tycker verkligen om det. Trots det ganska långsamma berättandet är det stört omöjligt att lägga ifrån sig Sunshine, den håller mig i ett fast grepp ända tills sista sidan och jag älskar vad jag läser.

Framförallt tycker jag om karaktärerna. De är mänskliga eller omänskliga, ofta ganska annorlunda men ändå så jordnära att det inte är några som helst problem att ta dem till sig. De är dessutom sällan helt perfekta och det gör dem så mycket mer trovärdiga – dessutom är det spännande eftersom man som läsare aldrig kan släppa känslan att det finns något mer att få veta om dem, hur mycket man än får veta.

Det här är också en av få vampyrböcker där författaren lyckas göra de mänskliga karaktärerna minst lika intressanta som vampyrerna, och det är också en ungdomsbok som lyckas göra huvudpersonen lätt att se framför sig utan att fokusera på hennes utseende, hårfärg eller vikt – jag är otroligt förtjust i Sunshine.

Ändå måste jag utfärda en varning – läs helst inte boken hungrig eller ha mat i beredskap. För även om vissa vampyraktiviteter definitivt inte kommer få det att kurra i magen på dig kommer absolut beskrivningarna av alla fantastiska saker Sunshine svänger ihop på caféet definitivt att göra det. Efter att jag hade läst ut sista sidan kände jag mig tvungen att själv gå och ställa mig i köket och plocka ner närmsta receptbok. Det blev muffins. Och scones.

Köp den här eller här.

14 reaktioner på ”Sunshine – Robin McKinley

  1. Tänk! Den här recensionen har jag helt missat. Låter precis som någonting för mig ju. Ska genast se om jag kan rucka lite på mitt köpstopp 😛

Kommentera