Tankar från sängkanten – Marian Keyes

Tankar från sängkanten är femte boken i Projekt Kill hyllvärmare som har pågått i bloggen sedan december och just den här boken har stått i hyllan i snart två år och samlat damm.

Det är också uppföljaren till Under täcket – en krönikesamling av Marian Keyes som jag inte läst men jag tror inte det behövs faktiskt. Vissa karaktärer verkar dyka upp på nytt men de får alltid sin förklaring så man behöver inte vara bekant med Keyes författarskap.

Det här är en salig blandning av noveller, självbiografiska texter och små humorsnuttar men det är också en verkligt salig blandning av högt och lågt. De inledande självbiografiska texterna gav mig noll och ingenting, de känns som ytliga plastkopior av Keyes ofta väldigt humoristiska fiktiva böcker. Det finns visserligen en verklig pärla bland de första hundra sidorna, Passet bort härifrån som är en galet rolig historia om våndan av att resa – speciellt kul för mig att läsa som befann mig på resa just då.

Resten av boken flyter på ganska obemärkt – dråpliga händelser varvas med allvar men det är aldrig någonstans det verkligen lyser till och jag är väldigt nära att ge upp, sidorna med Fråga Mrs. Walsh bläddrar jag bara förbi för jag tycker jag inte de är ett dugg roliga.

Tankar från sängkanten är trevlig då-och-då läsning men absolut inget världsomvälvande och den här boken hade alltså gått mig väldigt obemärkt förbi om det inte hade varit för den sista novellen – Under. En verkligt svidande och vackert berättad historia om en kvinna som ligger i koma och hennes familj som desperat försöker väcka henne. Den, tillsammans med Passet bort härifrån är det enda verkligt läsvärda i hela boken. Värd att köpa? Nja. Men låna den gärna – om så bara för att läsa de sista tio sidorna.

Pocketblogg och Bokjunkie har också läst.

6 reaktioner på ”Tankar från sängkanten – Marian Keyes

  1. Nu kanske det blir dubbelt här, kommentarerna krånglar.

    Skönt att kunna bocka av en hyllvärmare då och då, jag själv ska precis börja på en med mycket liten text. Ska bara läsa klart Vallgrens nya först – blev så glad när den kom som e-bok på bibblan!

  2. Jag har läst Under täcker och var inte heller så imponerad. Då tycker jag att hennes romaner är mycket bättre.

Kommentera