Tematrio med filmtips

Den här veckan efterlyser Lyran tre filmtips i sin Tematrio. Här är tre av mina favoritfilmer:

1. Lemony Snickets berättelse om syskonen Baudelaires olyckliga liv (eller A series of unfortunate events som den heter i original) är en egentligen lite sorglig berättelse om tre syskon som blir hastigt föräldlalösa och tvingas bo hos en släkting som planerar att lönnmörda dem för att komma åt deras arv. Jim Carrey spelar den elake Count Olaf och jag tycker han gör sin bästa roll någonsin, han är fullkomligt genial i sina roller som Count Olafs olika gestalter. Även Meryl Streep gör en kanonroll.

2. En av de finaste filmer jag vet är Edward Scissorhands med Johnny Depp som är gjord av den oefterhärmlige Tim Burton. Den handlar om den lilla byn Suburbia där allt verkar på perfekt på ytan och där den stackars Edward lever ensam sedan hans uppfinnare dött. Edward är halvfärdig och har saxar istället för händer, men den snälla Peg tar ändå hand om honom och  försöker få folk i staden att acceptera honom. Men Edward blir bara utstött, speciellt när han blir kär i Pegs dotter.

3. Jag byter till kriminaldrama och spänning och tipsar om en av de thrillers jag sett, I sanningens tjänst (Just Cause) från 1995 med Sean Connery och Laurence Fishburne. Den handlar om Bobby Earl som sitter dödsdömd för mordet på en ung flicka trots att det inte finns några bevis, bara ett framtvingat erkännande. Hans mormor ber den berömde professor Paul Armstrong, som är emot dödstraff, att hjälpa honom och Armstrong tar sig motvilligt an fallet. Otroligt bra film, en film som inte är en skräckis men som man ändå blir mörkrädd av, på ett helt annat sätt. Ed Harris gör ett av sina bästa framträdandet i en biroll som man kan få mardrömmar av bara den.

Själv tycker jag berättarrösten i trailern låter mer än lovligt klyschig. Men filmen är fantastisk vilket som.

Kommentera