Tematrio – naturskildringar

Veckans tematrio handlar om naturskildringar. Många av de riktigt bra böckerna har underbara naturskildringar. Och i många av de lite sämre berättelserna skummar jag miljöskildringarna för de är bara i vägen. Skillnaden mellan olika författare är stor. Berätta om tre romaner med läsvärda naturskildringar

1. The Lord of the Rings har fantastiska naturskildringar, de färdas genom alla möjliga sorters landskap och hela tiden tycker man att man ser det framför sig (jag har av någon anledning – innan filmerna gjordes – sett Norge framför när jag läst boken. Inte helt fel.)

2. I Gösta Berlings Saga finns ett kapitel som heter ”Landskapet” och det är dedikerat till att beskriva Värmlands skogar och sjöar, omgivningen där berättelsen tar sin plats och det är en vacker beskrivning som liksom föregående bok får läsaren att själv känna sig riktigt hemma.

3. Jag tycker också väldigt mycket om naturskildringarna i Narnia– serien, speciellt när landskapet förändras från vinter till vår och skogen där bävrarna bor.

Kommentera