Tematrio Norge-Sverige

Den här veckans Tematrio hos Lyran fokuserar på den norska nationaldagen:

Det är faktiskt syttende mai just idag och jag tar därför och återanvänder fjolårets tematrio om Norge/Sverige. Berätta om tre norska/svenska favoriter. Välj om du vill berätta om en speciell bok eller en författare. För svenska deltagare gäller att berätta om norska böcker/författare och för norska deltagare gäller då så klart att berätta om svenska favoriter. För er som möjligen inte vet om ni är mest norska eller svenska är valet fritt.

1. Jag har läst ungefär hälften av böckerna i Sagan om Isfolket av Margit Sandemo, det blir lite sporadisk läsning eftersom jag lånar böckerna av Tella som bor ungefär 90 mil härifrån. Jag har precis skickat tillbaka en hög böcker och jag antar att jag får låna några fler när vi ses om ungefär tre veckor. Tjugo böcker har det i alla fall blivit och inte en enda har jag kunnat lägga ifrån mig några längre stunder i taget, det är riktiga feberläsningsböcker och jag kan knappt vänta till jag får ge mig in i Isfolkets öden och äventyr igen!

2. En ganska ny bekantskap är också Karin Fossums böcker, den första jag läste var De galnas hus och jag fastnade verkligen för hennes språk, hennes karaktärer och hennes sätt att berätta. Snart (så snart jag blir nummer ett i bibliotekskön) ska jag också läsa Döden skall du tåla, det ska bli spännande att läsa en deckare av henne också.

3. När jag var liten läste jag både Sofies värld och Spelkortsmysteriet av Jostein Gaarder, båda riktigt bra och spännande ungdomsböcker, Sofies värld är också väldigt intressant som filosofiskt mysterium, den handlar om Sofie som får hem mystiska brev om filosofi, vilket sedan blir en hel brevkurs. Mot slutet blir det riktiga äventyr och boken blir också spännande och till slut metafiktiv på ett väldigt intressant sätt.

0 reaktioner på ”Tematrio Norge-Sverige

  1. Sigrid Undsets ”Kristin Lavransdotter” är himla bra, och också norsk Och dessutom nobelpristagare. Den har jag faktiskt läst. Heja.
    Vad gäller Isfolket tänkte jag du kunde få resten av böckerna med dig när du åker hem härifrån, så kan du skicka tillbaka dem lite i taget..

Kommentera