Tematrio – olästa klassiker

Den här veckan handlar Lyrans tematrio om klassiker vi inte läst och vill eller planerar att läsa.

1. Just Lyran fick mig i sin blogg väldigt nyfiken på att läsa Lolita av Vladimir Nabokov. Jag vet inte om den platsar som klassiker eller bara kontroversiell, men det är ändå en bok som dök upp då och då när jag pluggade litteratur och som jag blivit intresserad av att läsa först nu. Lyrans recension gav mig en annan syn på den än jag haft innan – om nu förutfattade meningar kan vara på så mycket annat sätt än just – förutfattade.

2. Döda själar av Nikolaj Gogol har jag velat läsa länge, ända sedan jag läste Kappan och fascinerades av den. Döda själar är en berättelse om skojaren Tjitjikov som reser runt i Ryssland och köper upp ”döda själar”, livegna som dött men inte registrerats som döda. Personporträtten sägs vara romanens stora behållning, vilket var fallet även i Kappan.

3. För att lämna de ryska formalisterna och berättarna ett tag och gå bakåt i tiden så vill jag någon gång läsa hela Dantes Den gudomliga komedin. Jag läste de första kapitlen när jag pluggade litteratur och tyckte de var fantastiska, men snittet var att läsa tre till fyra böcker i veckan – och just när vi läste Dante pratar vi tunga, tjocka, medeltidsböcker – så det blev inte riktigt tid. Någon gång ska jag läsa hela.

Kommentera