Tematrio om barnens favoritböcker

Veckans Tematrio hos Lyran handlar om barnböcker.

Berätta om tre barnboksfavoriter – dina egna, eller dina barns!

1. Det får bli mina egna, eftersom jag själv inte har barn än och den första som dyker upp i mitt huvud är Hemligheten på Perrong 13 av Eva Ibbotson, som jag tagit upp på bloggen innan och säkerligen kommer göra igen. Jag fick boken läst för mig när jag var åtta år och aldrig tidigare har jag älskat en bok så. Jag läste om den och om den och om den och den är en av anledningarna till att jag fortfarande är en sådan läslus. Den innehåller som alltid Eva Ibbotsons underbara persongalleri med de härliga detaljerna, som jag känner att jag inte kan ge rättvisa utan att citera:

Visst såg de att den gamle herrn som kom stapplande emot dem var trollkarl. Hans ansikte var mycket vist, och det såg ut om han hade stjärnbildstecken på sin långa mörka slängkappa; fast när de tittade närmare efter märkte de att det var bitar av mycket gammal spaghetti med tomatsås. Trollkarlerns hörlur, som han bar i en snodd om halsen, hade trasslat ihop sig med glasögonsnodden så att det var fara värt att han skulle strypa sig innan han ens hade hunnit ut på sitt uppdrag, och fastän de kunde se ett ställe på hans axel där det en gång måste ha suttit en väldig örn, satt den ju faktiskt inte kvar längre.

2. Om man går bakåt i tiden några år så var jag väldigt förtjust i Emil i Lönneberga av Astrid Lindgren, och jag hade Stora Emilboken som var en samlingsvolym på tre Emil-böcker. Allra bäst tyckte jag självklart om när Emil får sin Lukas, hästtjej som jag är, och när han kör Alfred till doktorn mitt i snöstormen.

3. Sist och slutligen har två bokserier betytt väldigt mycket för mig som barn: Min skattkammare som samlade sagor, visor och ramsor och Tomtar och troll som också samlade sagor och kom ut varje jul. De var allt som oftast illustrerade av en av mina favoritkonstnärer, John Bauer, och det var alltid högläsning ur dem. Högtidsstunder.

Kommentera