Tematrio om förtryck

Veckans Tematrio hos Lyran handlar om förtryck.

Berätta om tre böcker som skildrar krig eller andra former av förtryck

1. När jag gick i femte klass 1997-1998 delades Henning Mankells Eldens hemlighet ut till samtliga femteklassare i Sverige. Jag var då elva år och historien som handlar om flickan Sofia rörde mig väldigt mycket. Sofia och hennes lillasyster Maria bor i Mocambique och måste fly när banditer överfaller byn där de bor. Under flykten trampar Sofia på en mina och blir av med båda benen, Maria dör. Historien handlar sedan om Sofias väg tillbaka till livet. Även om det inte utspelar sig ett krig i boken handlar boken väldigt mycket om följderna av krig och om de invånare som inte har så mycket att säga till om.

2. Dansar med vargar (Dances with Wolves) av Michael Blake har jag haft med en gång innan, men jag kan inte sluta tänka på den och jag har alltid varit väldigt fascinerad av indianernas sorgliga historia. Här skildras förtrycket från de vita amerikanarna från en mycket berörande synpunkt: kärleken en vit man utvecklar till indianernas kultur och liv och framförallt till indiankvinnan Stands-With-A-Fist. Man vet hela boken igenom att de går mot sin undergång, men ändå kan man inte sluta läsa. En av de få böcker i min bokhylla där jag har blivit tvungen att tejpa ihop bokryggen.

3. Häxornas försvarare av Jan Guillou. Återigen, ett ämne jag är mycket, mycket intresserad av och äger många böcker om. Just den här boken är den – av de böcker jag äger om ämnet – som är mest färgad av personliga åsikter och blir därför närmare en skönlitterär berättelse än en faktabok (även om den är baserad på fakta) och är därmed väldigt lättläst. Förtrycket av kvinnor under medeltiden som troddes vara häxor en hemsk och fascinerande historia.

Kommentera